ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΑΝ ΕΧΩ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;
November 22, 2019
ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
November 23, 2019
Share

Του Γεωργίου Κουτσούκου*, Δικηγόρου εξειδικευμένου στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δίκαιο

Aυξήσεις αναμένονται σε όσους ασφαλισμένους έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας,

μέσω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, κατά το εκτιμώμενο ποσοστό 8% -10% (σύμφωνα και με σχετικές πηγές ενημέρωσης),  φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου, μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων, ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον Ν. 4387/2016. Η αύξηση θα είναι κλιμακωτή, όσο αυξάνονται τα συντάξιμα έτη.

Μάλιστα, υπό συζήτηση είναι αυτή τη στιγμή και η αύξηση της εθνικής σύνταξης, πάντα για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Απαραίτητη κρίνεται, σε κάθε περίπτωση, η οικονομική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η οποία θα αποτυπώνει τα βασικά σενάρια με τους νέους συντελεστές και τις επιπτώσεις (δαπάνη) που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι νέες κύριες συντάξεις θα έχουν αφετηρία την 4η Οκτωβρίου 2019 και θα αποδοθούν αναδρομικά, όταν ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Για τα ερωτήματα σας σχετικά με ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα πατήστε εδώ για να συμπληρώσετε την φόρμα.


Ο Δρ. Γεώργιος Ι. Κουτσούκος είναι Εργατολόγος-Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με πολυετή εξειδίκευση στο χειρισμό θεμάτων Ασφαλιστικού/Συνταξιοδοτικού δικαίου, με έμφαση στη συμβουλευτική φυσικών προσώπων ως προς τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τη διεκπεραίωση της συνταξιοδοτικής τους διαδικασίας, αλλά και στην καθοδήγηση Εταιρειών/Επιχειρήσεων ως προς τη διαχείριση των Ασφαλιστικών θεμάτων του προσωπικού τους.