Η ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΗΘΑΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ
December 5, 2019
ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΜΕΡΙΣΜΑ
December 5, 2019
Share

Του Γιάννη Καρούζου, Δικηγόρου-Εργατολόγου

Η 4η βιομηχανική επανάσταση αφορά -μεταξύ άλλων- στην παροχή εργασίας μέσω ειδικών εφαρμογών που τις συναντάμε και στο κινητό μας, όταν για παράδειγμα θέλουμε να παραγγείλουμε φαγητό και χρησιμοποιούμε την εύκολη λύση του οδηγού που με το μηχανάκι θα μας το μεταφέρει όπου θέλουμε, χωρίς αυτός να έχει προσληφθεί από έναν εργοδότη, χωρίς να έχει σταθερό εισόδημα, πολύ περισσότερο, χωρίς αυτός να θεωρείται καλά – καλά ως εργαζόμενος.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση αφορά και στη ρομποτική τεχνολογία, που αναπτύσσεται επιθετικά και στη χώρα μας. Στην Ευρώπη και τον Κόσμο, κυρίως στις χώρες που το gig economy (μικροδουλειές) γνωρίζει άνθηση, κυρίως πλέον ως βασικό εισόδημα νέων εργαζομένων και μεσήλικων που διανύουν κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας, η συζήτηση έχει αρχίσει για τα καλά σε νομικό, νομοθετικό, νομολογιακό επίπεδο σε έναν ανοιχτό διάλογο που αφορά στο ρόλο των επιχειρήσεων, του νομοθέτη, των συνδικάτων και της Πολιτείας στην αντιμετώπιση αυτών των νέων μορφών εργασίας. Με τη μία άποψη να θεωρεί ότι η παραδοσιακή εργασία πλέον παύει να είναι εξαρτημένη στις μορφές αυτές, με την άλλη που θεωρεί χρήσιμο να εφαρμοστούν στις περιπτώσεις αυτές κανόνες του εμπορικού και του δικαίου του καταναλωτή, με την τρίτη που θεωρεί ανάγκη  να θεσπίσουμε νέους κανόνες προστασίας ή με άλλους που υποστηρίζουν ότι μπορούμε να κρατήσουμε τη νομοθεσία της εξαρτημένης εργασίας στα ελάχιστα όρια προστασίας των εργαζομένων αυτών, ο διάλογος στις χώρες γύρω μας έχει αρχίσει από καιρό και εξελίσσεται.

Στην Ελλάδα διανύουμε την άνευρη αφύπνισή μας από τη μνημονιακή περίοδο, δίχως τα θέματα αυτά να απασχολούν ουσιαστικά τους εμπλεκόμενους. Οι θέσεις του ΣΕΒ για το ζήτημα αποτελούν μία βάση συζήτησης, κυρίως στη βάση των δεδομένων που αναδεικνύουν, ενώ ελάχιστα Συνδικάτα (όπως η ΟΤΟΕ στο χώρο των Τραπεζών) έχουν αναδείξει το ζήτημα για τον κλάδο τους. Έχουμε πραγματικά αργήσει και σαν κοινωνία να συνειδητοποιήσουμε ότι η εξέλιξη αυτής βιομηχανικής επανάστασης, για όσους δεν ενταχθούν στις τάξεις της είναι ο πλήρης εξωστρακισμός τους στην ανεργία. Αυτό χρειάζεται να το συνειδητοποιήσουμε, σε μία χώρα που ήδη εμφανίζει το μεγαλύτερο νούμερο μακροχρόνια ανέργων στην Ευρώπη, χωρίς ιδιαίτερες δεξιότητες που μάλιστα συνδέονται με άλλες συνθήκες αγοράς εργασίας, πλέον ξεπερασμένες.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ethnos.gr