ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ – ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ
December 8, 2019
ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
December 9, 2019
Share

Ανοίγει η ψαλίδα των αμοιβών ανδρών – γυναικών – Αυξήσεις κυρίως στη μερική απασχόληση – Στην κρίση του ΣτΕ η διατήρηση τριετιών ύψους 30% στους κατώτατους μισθούς

Η αύξηση των μέσων αμοιβών, με υψηλότερη αυτή των απασχολουμένων – κυρίως γυναικών – με καθεστώς μερικής απασχόλησης, η αργή αποκλιμάκωση της ανεργίας, με ιδιαίτερες δυσκολίες επανένταξης για γυναίκες και μακροχρονίως ανέργους, και το «θολό τοπίο» γύρω από τη διατήρηση ή όχι της προϋπηρεσίας, δηλαδή των τριετιών για τους αμειβομένους με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας για το 2019.

Αύξηση των μέσων μισθών τόσο στην πλήρη όσο και στη μερική απασχόληση καταγράφεται το διάστημα από τον Απρίλιο του 2018 έως τον ίδιο μήνα του τρέχοντος έτους. Ωστόσο τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η μερική και όχι η πλήρης απασχόληση, δείχνοντας έτσι την προτίμηση των επιχειρήσεων προς τη συγκεκριμένη μορφή εργασίας.

Σημαντική είναι επίσης η διαφοροποίηση που καταγράφεται στις αμοιβές ανδρών και γυναικών, όπως και μεταξύ των αμοιβών που καταβάλλουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο κατώτατος

Σύμφωνα με την έκθεση της ΓΣΕΕ η αύξηση των μέσων μισθών αντανακλά – εν μέρει – τις θετικές επιδράσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού.

Η αύξηση στο μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης είναι 2,8% και στον μέσο μισθό 4,3%.

Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στον μέσο μισθό της μερικής απασχόλησης, της τάξεως του 8,5%, και στο μέσο ημερομίσθιο μερικής απασχόλησης, 6%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η απόκλιση που παρουσιάζουν οι αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στην πλήρη απασχόληση, οι άνδρες απασχολούμενοι κερδίζουν σε επίπεδο ημερομισθίου 14,49% περισσότερο από τις γυναίκες, ενώ στην εργασία μερικής απασχόλησης η απόκλιση ανέρχεται στο 2,54%.

Οι γυναίκες υπερτερούν μόνο στον μέσο μισθό μερικής απασχόλησης με 416,29 ευρώ έναντι 389,95 ευρώ των ανδρών εργαζομένων.

Eρευνα για τις αμοιβές στην Ελλάδα δείχνει ότι το 32% της μισθολογικής απόκλισης μεταξύ ανδρών και γυναικών αποδίδεται σε διαφορές που αφορούν χαρακτηριστικά όπως οι ώρες εργασίας (12%), η ηλικία (10%) και η εργασία σε κλάδο με καλύτερες απολαβές (36%).

Διαφοροποιήσεις

Μισθολογικές διαφοροποιήσεις καταγράφονται στους εργαζομένους και αναλόγως με το μέγεθος της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 10 εργαζομένους καταβάλλουν ημερομίσθιο μεγαλύτερο κατά 57,3% για πλήρη απασχόληση. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργαζομένους μερικής απασχόλησης είναι 36,9%.

Το γεγονός ότι οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τείνουν να δίνουν χαμηλότερα ημερομίσθια στους εργαζομένους καταγράφεται και σε έρευνα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) που αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες με μισθολογικές διαφοροποιήσεις που κυμαίνονται στο 20%-30% των μέσων μισθών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους αποτελούν την πλειονότητα των επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά εργασίας και αναφέρονται στο 85,2% των θέσεων εργασίας, ενώ έξι στις 10 θέσεις εργασίας αφορούν μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από πέντε εργαζομένους.

Συμπερασματικά η έκθεση της ΓΣΕΕ σημειώνει πως για την εξομάλυνση των μισθολογικών διακρίσεων σε μια οικονομία όπως η ελληνική, με την παρουσία πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθίσταται απαραίτητη η ενίσχυση της διαπραγμάτευσης των μισθών μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Το ΣτΕ και οι τριετίες

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη, αναμένεται να εκδοθεί το πρώτο τετράμηνο του 2020 και θα κρίνει κατά πόσο θα διατηρηθούν τα επιδόματα-τριετίες ύψους μέχρι 195 ευρώ μηνιαίως τα οποία λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που μέχρι το 2012 είχαν προϋπηρεσία από τρία έως εννέα και άνω έτη. Κατά των τριετιών έχουν προσφύγει οι εργοδοτικές οργανώσεις, ζητώντας την κατάργηση της σχετικής εγκυκλίου που εξέδωσε η προηγούμενη υπουργός κυρία Εφη Αχτσιόγλου.

Μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, η τότε υπουργός εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρέχονταν οδηγίες για εφαρμογή των τριετιών, που ισχύουν μόνο για τους «παλαιούς εργαζομένους» (όσους έχουν προϋπηρεσία προ του 2012). Η αύξηση την οποία προκαλεί η χορήγηση των τριετιών μπορεί να φθάσει και το 30%, από 650 ευρώ σε 845 ευρώ για όσους έχουν άνω των εννέα ετών προϋπηρεσία.

Ζητούν ακύρωση

Ο ΣΕΒ και άλλοι έξι περιφερειακοί σύνδεσμοι προσέφυγαν – τον περασμένο Απρίλιο – στο ανώτατο δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της εγκυκλίου. Οι εργοδοτικοί φορείς υποστηρίζουν ότι οι τριετίες έχουν καταργηθεί με τον νόμο 4172/2913, ενώ η ΓΣΕΕ που παρενέβη στο δικαστήριο υπερασπίστηκε τις τριετίες υπογραμμίζοντας πως εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ τόνισε ότι εάν υιοθετηθεί η θέση των εργοδοτικών οργανώσεων «θα χειροτερεύσουν οι μισθολογικοί όροι εργασίας μεγάλου αριθμού εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό».

Ο ειδικευμένος σε εργατικά θέματα δικηγόρος κ. Γ. Καρούζος εκτιμά ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε αφενός λόγω της ασάφειας του νόμου 4172/2013 αναφορικά με την ακριβή έννοια του νομοθετημένου κατώτατου μισθού – «ως τέτοιος νοείται μια μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς» (αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν περιλαμβάνει τις τριετίες;) – και αφετέρου εξαιτίας της άτολμης πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας το 2019 να επιλύσει το μείζον αυτό θέμα με την έκδοση μιας εγκυκλίου αντί νομοθετικής διάταξης η οποία θα αποσαφήνιζε πλήρως το όλο πρόβλημα.

Ο δικηγόρος εκτιμά ότι τυχόν ευδοκίμηση της αίτησης ακύρωσης θα μπορούσε να επιφέρει την ακυρότητα της εγκυκλίου με αναδρομικό αποτέλεσμα, από τότε που η εγκύκλιος αυτή δημοσιεύθηκε, δηλαδή από τις 18 Φεβρουαρίου 2019. Αυτό θα δημιουργούσε έντονο κοινωνικό πρόβλημα, με την αναδρομική μείωση μισθών έως και 30%.

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ