ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟ 2020 ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΥΦΙΣΤΑΜΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ;
December 9, 2019
ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΝΑ ΛΑΒΩ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΜΕΤ’ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ;
December 10, 2019
Share

Του Γεωργίου Κουτσούκου*, Δικηγόρου εξειδικευμένου στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δίκαιο

Το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους με 6+1 επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής, κατώτερη εισφορά στα 210 και ανώτερη στα 566 ευρώ τον μήνα, τίθεται πλέον σε πλήρη λειτουργία από το νέο έτος και δημιουργεί ποικίλους προβληματισμούς ως προς τη διαμόρφωση του τελικού ύψους της προσδοκώμενης σύνταξης.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει ελεύθερα τον Δεκέμβριο κάθε έτους το επίπεδο εισφορών για το επόμενο, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος που δηλώνει, καθορίζοντας αντιστοίχως και το επίπεδο των συντάξιμων αποδοχών και, κατά συνέπεια, της μελλοντικής του μηνιαίας σύνταξης.

Ο αριθμός των συνολικών ετών παραμονής στην ασφάλιση, αλλά και η επιλογή των ασφαλιστικών κατηγοριών ανά έτος παραμονής, θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα κρίσιμους και καθοριστικούς παράγοντες, όπερ σημαίνει ότι ο εν δυνάμει συνταξιούχος θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά τις επόμενες κινήσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, η “οικοδόμηση” μιας σύνταξης που θα ξεπερνά τον πήχη των 1.000 ευρώ θα απαιτεί συγκεκριµένες επιλογές από την πλευρά του ασφαλισµένου µη µισθωτού και οι εναλλακτικές είναι αρκετές…


Για τα ερωτήματα σας σχετικά με ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα πατήστε εδώ για να συμπληρώσετε την φόρμα.


Ο Δρ. Γεώργιος Ι. Κουτσούκος είναι Εργατολόγος-Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με πολυετή εξειδίκευση στο χειρισμό θεμάτων Ασφαλιστικού/Συνταξιοδοτικού δικαίου, με έμφαση στη συμβουλευτική φυσικών προσώπων ως προς τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τη διεκπεραίωση της συνταξιοδοτικής τους διαδικασίας, αλλά και στην καθοδήγηση Εταιρειών/Επιχειρήσεων ως προς τη διαχείριση των Ασφαλιστικών θεμάτων του προσωπικού τους.