Ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ για πρώτη φορά ενεργοποιούνται οι αναστολές για τις ευπαθείς ομάδες, όπως και για εργαζόμενους από Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης.
Μεθαύριο Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και αυστηρά για ένα 10ήμερο θα υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, οι δηλώσεις για τις αναστολές του Οκτωβρίου. Αυτή την φορά η προθεσμία ολοκλήρωσης των δηλώσεων, που είναι η 16η Νοεμβρίου θα τηρηθεί αυστηρά, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, επειδή πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.
Συνεπώς, εργοδότες και εργαζόμενοι θα έχουν στην διάθεσή τους ένα 10ήμερο για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους. Ειδικότερα, οι δηλώσεις αναστολών του Οκτωβρίου αφορούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης : από 16/10/2020
Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς : 23/10/2020,
Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζομένους τους των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο το μήνα Οκτώβριο είτε χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα. Στην περίπτωση αναστολής όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλει μόνο μια δήλωση. Στην περίπτωση αναστολής για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.
Για παράδειγμα: Αναστολή όλο το μήνα (1/10/2020-31/10/2020): 1 δήλωση αναστολής. Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 1/10/2020 – 8/10/2020, 13/10/2020-17/10/2020 και 25/10/2020-31/10/2020: 3 δηλώσεις αναστολής.
Μετά τη δήλωση του εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Αντίθετα, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.
Δεύτερη ευκαιρία δίνει το υπουργείο Εργασίας και για τις δηλώσεις των αναστολών Σεπτεμβρίου. Έως και αύριο, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση, για τον μήνα Σεπτέμβριο καθώς και ορθών επαναλήψεων. Για τις ημέρες που αντιστοιχούν στο μήνα Σεπτέμβριο είναι δυνατή η υποβολή δήλωσης για αναστολή σύμβασης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ». Οι εν λόγω επιχειρήσεις επιλέγουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και εν συνεχεία επιλέγουν «ειδική περίπτωση» και η αναστολή των συμβάσεων δύναται να ξεκινούν από 18/9/2020 και εφεξής. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων σε επιχειρήσεις που έχουν θέσει σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Τέλος, οι Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) μπορούν να δηλώσουν τους εργαζομένους τους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή είτε λόγω αναστολής της επιχειρηματικής δραστηριότητας του έμμεσου εργοδότη με εντολή δημόσιας αρχής, είτε γιατί η επιχειρηματική του δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, είτε ανήκει σε ειδική περίπτωση, υποβάλλοντας το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και εν συνεχεία επιλέγοντας «Εργαζόμενοι τοποθετημένοι μέσω ΕΠΑ σε καταστήματα και επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ ή ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις». Η δήλωση υποβάλλεται από την ΕΠΑ, η οποία δηλώνει τους εργαζόμενους της, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή από τον έμμεσο εργοδότη είτε για όλο το μήνα, είτε για χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα και συμπληρώνει υποχρεωτικά για τον κάθε εργαζόμενο του οποίου η σύμβαση τίθεται σε αναστολή το ΑΦΜ του έμμεσου εργοδότη στον οποίο έχει τοποθετηθεί ο εργαζόμενος σε σχετικό πεδίο.
Από σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, έως και 25/11/2020 μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι καλλιτέχνες και ξεναγοί δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Σήμερα ξεκινούν και οι αιτήσεις από εργαζόμενους καλλιτέχνες που γράφτηκαν έως την 20η/10/2020 στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr.
Όσον αφορά στο μηχανισμό «Συν – Εργασία», δίνεται η δυνατότητα έως και την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τον μήνα Σεπτέμβριο και μόνο για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄ΦΑΣΗΣ για τον Σεπτέμβριο, και για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ΦΑΣΗΣ. Πριν υποβληθούν οι διορθώσεις με το έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ ΦΑΣΗΣ, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β’ ΦΑΣΗ και επιλέγοντας το κουμπί [Διαχείριση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β’ ΦΑΣΗΣ.
Κατά τα λοιπά, οι προθεσμίες έχουν ως εξής:
Δικηγόρος Εργατολόγος
Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος καλεσμένος στo Open σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Δείτε το video που ακολουθεί: