ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ
June 30, 2022
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ: ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗΣ; – ΤΙ ΕΚΡΙΝΕ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
July 1, 2022
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ
June 30, 2022
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ: ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗΣ; – ΤΙ ΕΚΡΙΝΕ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
July 1, 2022
Share

Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με πάνω από 250 εργαζόμενους

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Θα εφαρμοστεί αρχικά σε 130.000 εργαζόμενους- Γιατί «γκρινιάζουν» οι τράπεζες

Kανονικά θα εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου εργασίας για την ψηφιακή κάρτα που προβλέπει για τον Ιούνιο την απογραφή της σχέσης εργασίας και του ωραρίου κάθε απασχολούμενου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ και από την 1η Ιουλίου 2022  την πιλοτική  εφαρμογή στην πράξη της κάρτας στους εν λόγω δύο κλάδους.  Το μέτρο αρχικά θα αφορά 130.000 εργαζόμενους και 53 ΑΦΜ εταιριών ενώ θα επεκταθεί σταδιακά σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και των επικεφαλής των διευθύνσεων Ανθρωπίνων Πόρων (ΗR) των ελληνικών τραπεζών ακούστηκαν « γκρίνιες» από την πλευρά των τραπεζών για τις δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου. Από την πλευρά του το υπουργείο έδωσε διευκρινήσεις τεχνικού χαρακτήρα δηλώνοντας ωστόσο ότι δε θα παρεκκλίνει από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες δεν προλαβαίνουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους προκειμένου να διασυνδεθούν άμεσα από τεχνικής άποψης με το «ΕΡΓΑΝΗ» παρότι το υπουργείο τους έδωσε όλες τις τεχνικές διευκολύνσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ωρομετρικού συστήματος που διαθέτει μόνο η Alpha bank ενώ πρόσφατα απέκτησε και η Εθνική.

Ζήτησαν επίσης  να αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει με υψηλόβαθμα στελέχη που είναι πρακτικά αδύνατο λόγω της φύσης του αντικειμένου τους και των αρμοδιοτήτων τους να «χτυπάνε κάρτα». Σημειώνουμε ότι ο νόμος εξαιρεί τους διευθυντές οι οποίοι έχουν καταγραφεί από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.

Παράλληλα επισήμαναν ότι πρέπει να διευκρινιστεί ο τρόπος εφαρμογής της κάρτας σε κρίσιμα τμήματα, όπως η ασφάλεια δικτύων  από τα οποία εξαρτάται η ομαλή και κυρίως ασφαλής λειτουργία των τραπεζών και των συναλλαγών.  Στελέχη των συγκεκριμένων τμημάτων λαμβάνουν ειδικό επίδομα για να είναι stand by ώστε να επέμβουν ανά πάσα στιγμή εφόσον προκύψει κυβερνοεπίθεση η άλλο πρόβλημα.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι η ψηφιακή κάρτα δε θα εφαρμοστεί για τις  κατηγορίες υπαλλήλων που εργάζονται εκτός της έδρας της εταιρείας καθώς και στην τηλεργασία που υπάγεται σε άλλες διατάξεις.

Περισσότερη «γκρίνια» περιμένει το υπουργείο εργασίας στη σύσκεψη με τους υπεύθυνους των σούπερ μάρκετ που θα γίνει σύντομα καθώς ο κλάδος έχει μικρότερη εμπειρία στα πληροφοριακά συστήματα από τις τράπεζες.