Οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της εργασίας στις πλατφόρμες – ο ρόλος της Γαλλίας

Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ για τους εργαζόμενους
September 10, 2022
ΔΕΘ 2022: Οι εξαγγελίες για τους εργαζόμενους
September 11, 2022
Share

Η Γαλλία ασκεί έντονες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες, ευνοώντας τη θέση των πλατφορμών και εγείροντας έντονες ανησυχίες για συμπαιγνία μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των ιθύνοντων της βιομηχανίας, σύμφωνα με ντοκουμέντα που περιήλθαν στην κατοχή της EURACTIV.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν πώς η Γαλλία πίεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαταλείψει το τεκμήριο εξαρτημένης εργασίας στην Οδηγία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες πριν καν δημοσιευθεί η πρόταση, σε ευθυγράμμιση με τα αιτήματα μεγάλων πλατφορμών, όπως η Uber.

«Οι γαλλικές αρχές δεν είναι υπέρ του μαχητού τεκμηρίου εξαρτημένης εργασίας», αναφέρεται σε επιστολή της Μόνιμης Γαλλικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ που απευθύνεται στην Επιτροπή.

Το τεκμήριο θα ερχόταν σε αντίθεση με «το [γαλλικό] νομικό μοντέλο που εγγυάται την αυτονομία και την ευελιξία των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων και συμβαδίζει με το οικονομικό μοντέλο των πλατφορμών».

Η επιστολή, η οποία συντάχθηκε από τη σύμβουλο κοινωνικών υποθέσεων της Μόνιμης Γαλλικής Αντιπροσωπείας, Emilie Marquis-Samari, εστάλη στις 16 Σεπτεμβρίου 2021.

Την ίδια ημέρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε να δημιουργηθεί ένα μαχητό τεκμήριο εξαρτημένης εργασίας, το οποίο θα «διευκόλυνε τον ορθό νομικό χαρακτηρισμό των εργαζομένων σε πλατφόρμες» και θα αντέστρεφε το βάρος της απόδειξης. Με απλά λόγια, το τεκμήριο νομικού χαρακτηρισμού μεταξύ μιας πλατφόρμας και ενός εργαζομένου θα είναι αυτό της σχέσης εργαζομένου-εργοδότη, εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο από την πλατφόρμα – κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γαλλία.

Η Marquis-Samari εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, η οποία θα επιφέρει «πολλαπλασιασμό των υποθέσεων που θα οδηγηθούν στα δικαστήρια», καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής 5,5 εκατομμύρια συμβατικές σχέσεις εργαζομένων χαρακτηρίζονται σήμερα εσφαλμένα.

Αντίθετα, η επιστολή υποστηρίζει ότι «ο κοινωνικός διάλογος είναι το κλειδί για τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας των πλατφορμών με βελτίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συνθηκών εργασίας».

Επιπλέον, ενθαρρύνει την Επιτροπή να «αναγνωρίσει την ετερογενή φύση των εργαζομένων στις πλατφόρμες» και περιγράφει «κοινά κριτήρια για τη διάκριση των εργαζομένων που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους μέσω των πλατφορμών και, ως εκ τούτου, απαιτούν περαιτέρω κοινωνική προστασία» και εκείνων που επωφελούνται από μεγαλύτερη αυτονομία εσόδων.

Ο αγώνας της Γαλλίας κατά των κριτηρίων σε επίπεδο ΕΕ για την ενεργοποίηση του τεκμηρίου

Η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, δεν είχε λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Γαλλίας. Αντιθέτως, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από το Κοινοβούλιο: Το άρθρο 4 της πρότασης, το οποίο δημιουργεί ένα «νομικό τεκμήριο», ορίζει ένα σύνολο πέντε κριτηρίων «που δείχνουν ότι η ψηφιακή πλατφόρμα ελέγχει την εκτέλεση της εργασίας. Η εκπλήρωση τουλάχιστον δύο δεικτών θα πρέπει να ενεργοποιεί την εφαρμογή του τεκμηρίου».

Τα κριτήρια περιλαμβάνουν τον καθορισμό της αμοιβής, δεσμευτικούς κανόνες εμφάνισης, όπως η στολή, την εποπτεία της απόδοσης με ηλεκτρονικά μέσα, τον περιορισμό της ελευθερίας οργάνωσης του ωραρίου εργασίας και τη δυνατότητα εργασίας για άλλον πελάτη.

Οι ανακατατασσόμενοι εργαζόμενοι «θα απολαμβάνουν βελτιωμένες συνθήκες εργασίας». Ταυτόχρονα, οι πραγματικά αυτοαπασχολούμενοι θα επωφεληθούν από μεγαλύτερη αυτονομία και ανεξαρτησία «καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας προσαρμόζουν τις πρακτικές τους ώστε να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος επανακατάταξης», ανέφερε η Επιτροπή.

Ένα εμπιστευτικό σημείωμα της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022, στο οποίο είχε πρόσβαση η EURACTIV, δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται η πρόταση της Επιτροπής από τα γαλλικά συμφέροντα.

«Οι αλλαγές στο περιεχόμενο, τον αριθμό και την εφαρμογή των προτεινόμενων κριτηρίων είναι απαραίτητες για να περιοριστεί το τεκμήριο εξαρτημένης εργασίας σε πραγματικές περιπτώσεις εξάρτησης και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη νομοθεσία μας και το οικονομικό μοντέλο των πλατφορμών», υποστηρίζει το σημείωμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Γαλλία ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα επιβραδυνθούν υπό τη σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2023, η οποία αντιτίθεται στην Οδηγία.

Ωστόσο, «η ισπανική προεδρία [από τον Ιούλιο του 2023], η οποία είναι ήδη πολύ προχωρημένη στο θέμα σε εθνικό επίπεδο, μπορεί να επιλέξει να ταλαντεύσει την οδηγία σημαντικά μακριά από τη γαλλική νομοθεσία», προσθέτει το σημείωμα.

Η Μόνιμη Γαλλική Αντιπροσωπεία αρνήθηκε το αίτημα της EURACTIV για σχολιασμό.

Τα Uber Files που παραμονεύουν στο παρασκήνιο:

Σε σημείωμα που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, η ένωση του κλάδου Business Europe έγραψε ότι «το μαχητό τεκμήριο εξαρτημένης εργασίας και τα πέντε κριτήρια σε επίπεδο ΕΕ […] δεν αποτελούν μια ισορροπημένη και αποδεκτή προσέγγιση», καθώς θα οδηγούσε σε «de facto καθεστώς εργαζομένου για όλους τους δραστηριοποιούμενους σε πλατφόρμες».

Η θέση αυτή εγείρει ανησυχίες σχετικά με την εγγύτητα της Γαλλίας με τα λόμπι των πλατφορμών μετά το σκάνδαλο Uber Files που αποκάλυψε τον Ιούλιο του 2022 ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν εκλεκτός εταίρος στην ενεργό υποστήριξη της εφαρμογής της αμερικανικής εταιρείας ride-hailing Uber στη Γαλλία, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας, μεταξύ 2014 και 2016 – ενάντια σε αποφάσεις της δικής του κυβέρνησης.

Μια επίσημη εξεταστική επιτροπή θα δημιουργηθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση αργότερα αυτό το μήνα και μια συνεδρίαση για το θέμα αναμένεται να οργανωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.

Οι παράλληλες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκινούν και πάλι αυτή την εβδομάδα, με το μαχητό τεκμήριο να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Τον Ιούλιο, η τσεχική Προεδρία της ΕΕ κυκλοφόρησε ένα σημείωμα, το οποίο είδε η EURACTIV, ζητώντας από τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κριτήρια της Επιτροπής θα ενεργοποιούν το τεκμήριο εξαρτημένης εργασίας.


Πηγή: euractiv.com

Αρθρογράφος :  Theo Bourgery-Gonse

(Αρχικός τίτλος: How France lobbied against Commission’s proposal on platform workers’ rights)

Μετάφραση: Σωτήρης Γούλας, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρίας  Γιάννης Καρούζος & Συνεργάτες.