Αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
November 25, 2022
Ο Ιανουάριος των νέων μέτρων
November 27, 2022
Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
November 25, 2022
Ο Ιανουάριος των νέων μέτρων
November 27, 2022
Share

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και αφορά στα εργατικά ατυχήματα, διαπιστώνεται ότι η ανοδική τάση που είχε παρατηρηθεί σχετικά με την μεγιστοποίηση της ασφάλειας στους χώρους εργασίας, φαίνεται να σταθεροποιείται και να βρίσκεται σε τέλμα.

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία Covid-19 επιβράδυνε την παγκόσμια οικονομία, τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα αυξήθηκαν σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ, το 2020. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη, σημειώθηκαν 2,7 εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 3.355 ήταν θανατηφόρα.

Κάθε χρόνο, η Eurostat συγκεντρώνει τα δεδομένα που συλλέγονται από τα κράτη μέλη σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα. Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν το 2020, έτος κατά το οποίο η πανδημία αναστάτωσε τον κόσμο της εργασίας. Η πιο αξιοσημείωτη αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων ήταν στην Ιταλία, η οποία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από όλα τα κράτη μέλη, μετρώντας επιπλέον 285 θανάτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στην άλλη άκρη του φάσματος, η Γαλλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση, με 262 λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η Γαλλία είχε σημειώσει κατά την προηγούμενη περίοδο απότομη αύξηση, με αποτέλεσμα με τη μείωση αυτή λίγο-πολύ να επιστρέψει, σε έναν μέσο όρο, χαμηλότερο από τον ιδανικό.

Μια ανάλυση προβλέψεων που διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο δείχνει, ότι με αυτούς τους ρυθμούς τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα δεν θα εξαφανιστούν εντελώς έως το 2062 στην ΕΕ. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα πρέπει να αναμένονται άλλοι 25.166 θάνατοι στο χώρο εργασίας μεταξύ 2021 και 2029. Η ίδια ανάλυση που διεξήχθη πριν από ένα χρόνο προέβλεψε τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα να τελειώσουν το 2055. Ο ορίζοντας των «μηδενικών θανάτων» καθυστέρησε επομένως κατά επτά επιπλέον έτη. Η πρόβλεψη, όμως, γίνεται ακόμη πιο ζοφερή, αν παρατηρήσουμε τα στοιχεία κάθε επιμέρους χώρας. Με βάση τη νέα πρόβλεψη, οι θάνατοι στο χώρο εργασίας πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι τον επόμενο αιώνα στην Ιταλία καθώς και στην Ουγγαρία, ενώ σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, οι θάνατοι στο χώρο εργασίας δεν θα εξαλειφθούν ποτέ στην Ισπανία ή τη Γαλλία.

Στον αντίποδα, η Πολωνία θα είναι η πρώτη που θα επιτύχει τον στόχο το 2027, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία το 2030 και την Ολλανδία το 2034. Αν και είναι απίθανο η τάση να ακολουθεί αυστηρά γραμμικό πρότυπο, αυτή η ανάλυση καταφέρνει να δείξει τις αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών στο πλαίσιο του στόχου μηδενικών θανάτων και τις επιπτώσεις του τέλματος των τελευταίων χρόνων.

Ως αφύπνιση, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) ξεκίνησε την εκστρατεία “Zero Death at Work”, η οποία προκαλεί τους πολιτικούς σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο να δεσμευτούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη αυτών των τραγωδιών, που μπορούν να αποφευχθούν. Φέτος, η ETUC ανακοίνωσε σημαντικά αυξημένη υποστήριξη για την εκστρατεία της. Οι υπουργοί Εργασίας της Σλοβακίας και της Σλοβενίας υπέγραψαν το μανιφέστο της ETUC, καθιστώντας, έτσι, διψήφιο τον αριθμό των υπουργών που υποστηρίζουν τις απαραίτητες ενέργειες για τον τερματισμό των θανάτων στην εργασία. Οι Αντιπρόεδροι καθώς και πολλά από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν επίσης υπογράψει το μανιφέστο.

Το σχετικό μανιφέστο, λοιπόν, καλεί την ΕΕ, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της και τους εργοδότες να δεσμευτούν πραγματικά και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών θανάτων στην εργασία. Η ETUC μάχεται για την καλύτερη εκπαίδευση ως προς την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, για αυξημένη προστασία, για περισσότερες εκθέσεις ανάλυσης κινδύνων, επιθεωρήσεις και κυρώσεις και φυσικά για νέες νομοθετικές (ή και άλλου είδους) πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο.

«Το γεγονός ότι τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται εκ νέου σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να κρατά τους εργοδότες και τους πολιτικούς ξύπνιους τη νύχτα και δείχνει ότι πρέπει να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας να διατηρούμε ασφαλείς τους ανθρώπους στους χώρους εργασίας», τονίζει ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ETUC, Claes-Mikael Stahl.

Η ETUC σχεδιάζει να παραδώσει ένα τελικό μανιφέστο – με ακόμη μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη – στα θεσμικά όργανα της ΕΕ κατά την επόμενη Ημέρα Μνήμης των Εργαζομένων, δηλαδή στις 28 Απριλίου 2023.

Πηγή:

https://www.etui.org/news/fatal-accidents-work-rise-12-member-states

Μετάφραση:

Δάφνη Γιακουμάκη, Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρείας «Γιάννης Καρούζος & Συνεργάτες»