Επέστρεψα στην εργασία μου με μειωμένο ωράριο, μπορώ να κάνω χρήση της 9μηνης ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας;

Τι έγραψαν τα sites για το περιστατικό με τον σερβιτόρο στην Ρόδο
July 5, 2023
Τα πρώτα σχόλια για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη
July 7, 2023
Τι έγραψαν τα sites για το περιστατικό με τον σερβιτόρο στην Ρόδο
July 5, 2023
Τα πρώτα σχόλια για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη
July 7, 2023
Share

Της Δικηγόρου – Δημοσιολόγου, Μαριάννας Κατσιάδα Καρούζου*.

Σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει σχετικά με νέες μητέρες εργαζόμενες, οι οποίες μετά την άδεια μητρότητας, και επειδή δεν συμφώνησαν με τον εργοδότη σε λήψη ισόχρονης άδειας διάρκειας 3,5 μηνών, επέστρεψαν στην εργασία τους και απασχολήθηκαν με μειωμένο ωράριο εργασίας, χωρίς αντίστοιχη μείωση των αποδοχών, υπό τη μορφή της 1 ώρας μειωμένης απασχόλησης ανά ημέρα για 30 μήνες. Μετά τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου εφαρμογής του μειωμένου ωραρίου, οι εργαζόμενες αιτήθηκαν να λάβουν την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών.

Ωστόσο, το σχετικό τους δικαίωμα έχει αποσβεστεί για τους εξής λόγους:

Η ειδική άδεια προστασίας μητρότητας 9 μηνών μπορεί να χορηγηθεί είτε μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, είτε μετά τη λήξη της ισόχρονης άδειας, είτε μετά τη λήξη της άδειας αναψυχής.

Αν λοιπόν, η εργαζόμενη επιστρέψει στην εργασία της με μειωμένο ωράριο και δεν κάνει χρήση ισόχρονης άδειας, δεν μπορεί να αιτηθεί και να λάβει την ειδική άδεια των 9 μηνών, η οποία αμείβεται με βάση των κατώτατο νομοθετημένο μισθό.

Έτσι, οι μητέρες που δεν θα λάβουν την ισόχρονη άδεια, εφόσον το επιθυμούν, πρέπει να λάβουν την ειδική άδεια των 9 μηνών μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας. Διαφορετικά, εφόσον επιστρέψουν στα καθήκοντα τους με μειωμένο ωράριο, δεν διαθέτουν σχετικό δικαίωμα λήψης και απόλαυσης της άδειας διάρκειας- πλέον- 9 μηνών.


*Η Μαριάννα Κατσιάδα Καρούζου είναι Δικηγόρος, με εξειδίκευση σε θέματα διοικητικού, ιδίως δημοσιοϋπαλληλικού και πειθαρχικού δικαίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης, καθώς και συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου Γιάννης Καρούζος & Συνεργάτες.