2020. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ. Η ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ALPHA BANK ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ !
February 16, 2020
Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΩ;
February 18, 2020
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ALPHA BANK ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ !
February 16, 2020
Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΩ;
February 18, 2020
Share

Η Ελλάδα οφείλει να έχει στρατηγικό σχέδιο στη νέα ψηφιακή εποχή, να βάλει στόχους και να τους πετύχει.

Η νέα εργασία αποτελεί ευκαιρία αρκεί να επενδύσουν όλοι στις δεξιότητες των εργαζομένων και τη διαρκή εκπαίδευσή τους ώστε να μην τους προσπεράσει  η ψηφιακή εποχή όπου τα δεδομένα αλλάζουν λόγω της τεχνολογίας με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε χθες ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank με θέμα: «2020. Η αρχή της δεκαετίας των μεγάλων αλλαγών. Η νέα εργασία στην ψηφιακή εποχή. Ευκαιρία ή εφιάλτης»;

Ομιλητές στην ημερίδα την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης ήταν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερακάκης, η πρώην Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ο Δρ Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος της έδρας UNESCO on Futures Research, ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank και ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος ενώ παρέμβαση έκανε μέσω Skype η Tania Scacchetti, Γραμματέας της μεγαλύτερης ιταλικής ομοσπονδίας εργαζομένων CGIL.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank κ. Τάσος Γκιάτης ανέφερε μεταξύ άλλων «Η πλειοψηφία των πολιτών δεν είχε αποκτήσει την ευαισθησία που απαιτείται στη νέα ψηφιακή εποχή. Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Χωρίς εθνικό σχέδιο θα καταλήξουμε στην απόλυτη τραγωδία . Όλα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και πρέπει να αναλογιστούμε ότι το ΙΚΕΑ χρειάστηκε 70 χρόνια και σκληρή δουλειά να φτάσει να πετύχει τζίρο 42 δις ευρώ ενώ το Alibaba μόλις σε δύο χρόνια κατάφερε να πετύχει τζίρο 700 δις ευρώ. Η ψηφιακή εποχή δεν έχει χρόνο δεν έχει τόπο και οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας θα είναι μεγάλες. Θα εξαφανιστούν επαγγέλματα όπως των οδηγών ταξί, φορτηγών, λεωφορείων αλλά η νέα τεχνολογία θα δημιουργήσει και νέα επαγγέλματα.  Δυστυχώς το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα έχει αναχρονιστικές λογικές. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να αντιταχθούν στην νέα τεχνολογία».

Τέλος ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναπροσαρμογής του εργατικού δικαίου και στην προστασία των εργαζομένων στην ψηφιακή εποχή τονίζοντας: «Ο χρόνος εργασίας είναι ζητούμενο για τις εκατοντάδες μορφές smart working που συνοδεύουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που ορμητικά διεισδύει και στη δική μας αγορά εργασίας –τόνισε ο κ. Καρούζος- Ο Χρόνος εργασίας, αλλά και ο προσδιορισμός του τόπου εργασίας θα αποτελέσουν -πολύ σύντομα- ίσως το πιο σοβαρό ζητούμενο στις εργασιακές σχέσεις του μέλλοντος.»

Φανταστείτε κάποιος που εργάζεται εξ αποστάσεως σε μία συμβατική εργασία ή που παρέχει υπηρεσίες μέσα από μία ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό του. Σκεφτείτε έναν, που θα πρέπει να έχει διαρκώς σε αναμονή κλήσης τη συσκευή του κινητού του για να δεχτεί την εντολή του προϊσταμένου του. Είναι πολύ δυσδιάκριτο πλέον για αυτόν τον εργαζόμενο ο διαχωρισμός μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής. Και αυτός είναι ο εφιάλτης ! Με το χρόνο εργασίας συνδέονται τα πιο θεμελιώδη ατομικά του δικαιώματα, όπως αυτό της ανάπαυσης, της οικογενειακής του ευημερίας και της ιδιωτικότητάς του.

Στην εκδήλωση μεταξύ των άλλων συμμετείχαν ο Πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, o Πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλειος Ράπανος, o Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, o Γενικός Διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Μπρατάκος, o Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας  Γιώργος Καρανίκας, o Πρόεδρος της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Ελλάδας Κων/νος Κόλλιας, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη κ.α.

Παρακολουθήστε την ομιλία του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου στο video που ακολουθεί.


Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα από την επιτυχημένη εκδήλωση.