ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ- ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΕΑΝ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΙΑ

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΓΝΩΣΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΙΣΧΥΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ
May 18, 2020
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ 40% ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ 500.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
May 19, 2020
ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΓΝΩΣΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΙΣΧΥΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ
May 18, 2020
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ 40% ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ 500.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
May 19, 2020
Share

Όπως είναι ήδη γνωστό, κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού είτε μόνο ο ένας γονέας εξ ολοκλήρου είτε και οι δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής.

Η εν λόγω άδεια χορηγείται είτε συνεχόμενα είτε διακεκομμένα, βάσει των αναγκών του γονέα – υπαλλήλου, αλλά και του τέκνου του οποίου έχει τη φροντίδα και ανάλογα με τον τρόπο και χρόνο έναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Οι τρεις πρώτες ημέρες, είτε συνεχόμενες είτε διακεκομμένες, αποτυπώνονται στο οικείο σύστημα καταχώρισης των αδειών του υπαλλήλου ως άδεια ειδικού σκοπού και η τέταρτη ημέρα χρεώνεται ως κανονική άδεια κ.ο.κ.

Με νέα Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίστηκε ότι σε περίπτωση που ο δημόσιος υπάλληλος έχει εξαντλήσει την κανονική του άδεια, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση αυτή, η τέταρτη ημέρα δύναται να χρεώνεται από άλλες τυχόν δικαιούμενες από αυτόν άδειες (υπηρεσιακή, αιμοδοτική, άνευ αποδοχών ή ακόμα και άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης του τέκνου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας αυτής ενόψει και της επανέναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων). Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν έχει ή δεν δικαιούται κάποιου άλλου είδους άδεια από τις προαναφερόμενες ή κάποια άλλη προβλεπόμενη άδεια από άλλες ειδικές διατάξεις, τότε θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο πλάνο εργασιών της Υπηρεσίας για παροχή εκ περιτροπής εργασίας – εξ αποστάσεως και με αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας στην Υπηρεσία ακόμα και με μειωμένο ωράριο – όχι μόνο για την τέταρτη ημέρα, για την οποία δεν δύναται να κάνει χρήση της κανονικής άδειας ή κάποιας άλλης άδειας, αλλά για το σύνολο του εν λόγω τετραημέρου. Εξυπακούεται ότι η αναρρωτική άδεια χορηγείται αυστηρώς υπό τις νόμιμες προϋποθέσεις και τους αντικειμενικούς λόγους που στοιχειοθετούν την χορήγησή της.

Δικηγόρος Εργατολόγος