ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ LOCKDOWN

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
November 15, 2020
ΧΑΟΤΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
November 17, 2020
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
November 15, 2020
ΧΑΟΤΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
November 17, 2020
Share

Του Θοδωρή Κουτρούκη*

Το λιανεμπόριο στενάζει για μια ακόμη φορά. Η απογείωση των κρουσμάτων του Covid-19 έφερε για μια ακόμη φορά το κλείσιμο των μαγαζιών. Οι μικρομεσαίοι έμποροι βρίσκονται και πάλι σε αδιέξοδο.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ωστόσο, μερικές πρακτικές καινοτομίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Τα ένστικτα αυτοσυντήρησης και επείγουσας ανάγκης του επιχειρηματικού κόσμου πρέπει να λειτουργήσουν. Τα άτυπα δίκτυα και οι ενώσεις επιχειρηματιών πρέπει να δράσουν άμεσα.

Η ψηφιακή κατασκευή ενός συλλογικού e-shop, στο οποίο θα διαθέτουν το δικό τους ιστοχώρο οι επιχειρηματίες της περιοχής (που το επιθυμούν) είναι μια έξυπνη λύση. Εκεί θα μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές ότι χρειάζονται. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να λειτουργούν ως «σκοτεινά καταστήματα» (dark stores), στα οποία δεν θα εισέρχονται καταναλωτές αλλά θα λειτουργούν ως οιονεί αποθήκες με μοναδικό σκοπό την κατ’ οίκον διανομή. Η από κοινού απασχόληση στελεχών ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι μια καλή ιδέα.

Η στρατολόγηση ενός κοινού δικτύου ταχυδιανομέων, που θα μεταφέρουν τα προϊόντα των συνεργαζόμενων επιχειρηματιών σε ολόκληρη την περιοχή είναι άλλη μια καλή ιδέα. Οι καταναλωτές θα μπορούν να παραγγέλνουν ότι χρειάζονται από τα καταστήματα της περιοχής και το «μικρομεταφορικό δίκτυο» θα μπορεί να διανέμει τις ομαδοποιημένες παραγγελίες σε μεγαλύτερη γεωγραφική εμβέλεια με χαμηλότερο κόστος.

Τέλος, ένα προσφερόμενο πεδίο συνεργασίας των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων είναι η από κοινού φροντίδα σε συνεργασία με ιατρούς κι επαγγελματίες υγείας για τα υγειονομικά μέτρα της διανομής. Η προστασία κι ο ιατρικός έλεγχος των διανομέων, η αξιόπιστη απολύμανση και η διασφάλιση της εκπαίδευσης των εργαζομένων στη χρήση τεχνικών άμυνας έναντι του κορωνοϊού είναι κρίσιμα μέτρα.

Η κατά το δυνατόν εγγύηση της υγειονομικά ασφαλούς παράδοσης προϊόντων σε καταναλωτές -ιδίως σε ηλικιωμένους ή σε μέλη ευάλωτων ομάδων – μπορεί να αυξήσει την ζήτηση αγαθών στην περιοχή.

Με μερικές ιδέες όπως οι παραπάνω, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν τη ζήτηση, να μειώσουν το κόστος (υπο)λειτουργίας, να επιτύχουν οικονομίες φάσματος και να μάθουν από τη συνεργασία τους. Στη δύσκολη εποχή της πανδημίας οι επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν το σύνθημα των Τριών Σωματοφυλάκων: όλοι για έναν, κι ένας για όλους.

*Αναπλ. Καθηγητής ΔΠΘ 


ΠΗΓΗ:https://politesoraiokastrou.gr