ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΔΕΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ 2021; ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ

ΜΕ 3 ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ
December 2, 2020
Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ
December 3, 2020
Share

Η παράταση του lockdown φέρνει ταυτόχρονα την επέκταση του συστήματος αναστολών συμβάσεων εργασίας -και του προβλεπόμενου επιδόματος- για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σε ό,τι αφορά το επίδομα και τις αναστολές συμβάσεων εργασίας από την 1η Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2020 συνεχίζουν να ισχύουν τα οριζόμενα στην ΚΥΑ με ΦΕΚ Β΄5246/26.11.2020 ανά ΚΑΔ, όπως αυτά καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, και ίσχυαν για το μήνα Νοέμβριο.

H διαδικασία των αναστολών συμβάσεων εργασίας πλέον γίνεται με επιμέτρηση του επιδόματος – αποζημίωσης ειδικού σκοπού στο ποσό των 534 ευρώ. Οι δηλώσεις των επιχειρήσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται στις 8 Δεκεμβρίου 2020.

Αναστολές συμβάσεων εργασίας: Μεταφέρεται το υπόλοιπο αδείας στο 2021;

Το iefimerida.gr δημοσιοποίησε έναν οδηγό με τα 7 «SOS» για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, το επίδομα ειδικού σκοπού και το δώρο Χριστουγέννων. Μεταξύ άλλων, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξήγησε τι ισχύει για την κανονική άδεια για όσους τέθηκαν -ή παραμένουν- σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο για όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση της κανονικής άδειάς τους «με την πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη, ορίστηκε ότι το σύνολο ή υπόλοιπο της κανονικής άδειας, που δεν πρόλαβε να λάβει ο εργαζόμενος μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως 30-06-2021».

Ο κ. Καρούζος επισημαίνει ότι «η μεταφορά της άδειας αναψυχής αποτελεί εργοδοτικό δικαίωμα και δεν απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου. Στην περίπτωση μεταφοράς των δικαιούμενων ημερών αδείας, ο εργοδότης δεν θα καταβάλλει αποζημίωση μη ληφθείσης αδείας. Το δε επίδομα αδείας προκαταβάλλεται την πρώτη ημέρα λήψης της άδειας αναψυχής».


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/anastoli-symbaseon-ergasias-metaferetai-adeia-2021