ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΙ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
September 11, 2018
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ?
September 11, 2018
Share

Ταχύτερη εκδίκαση των διαφορών εργαζομένων  – εργοδοτών σε περιπτώσεις

μη καταβολής  δεδουλευμένων αποδοχών, με την παροχή δικαιώματος παράστασης των εργαζομένων ως “πολιτική αγωγή”  στις δίκες και την απαλλαγή από  την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 20.000€ ή σημαντικά μειωμένου ενσήμου   (4 τοις χιλίοις επί του ποσού που υπερβαίνει τις 20.000€),  καθιερώνει το υπουργείο Εργασίας. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδας “dikigorosergatologos.gr” το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας  προβλέπει τις παρακάτω 3 βασικές αλλαγές: 

1. Δίνει  το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους (σήμερα αποκλείονται). 

2. Επιβάλλει σύντομη δικάσιμο για την εκδίκαση των διαφορών αυτών και 

3. Απαλλάσσει τον εργαζόμενο από την καταβολή δικαστικού ενσήμου όταν ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Η απαλλαγή θα ισχύει για ποσά εως 20.000€ και προβλέπει την  καταβολή μειωμένου δικαστικού ενσήμου (4 τοις χιλίοις) και μόνο για το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. 


Στην πράξη ενισχύεται η πλευρά των εργαζομένων να αποκτήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έναν άμεσα εκτελεστό τίτλο που θα τους επιτρέψει, με μόνη την έκδοσή του, να ξεκινήσουν άμεσα τηδιαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος εργοδοτών που παραβιάζουν την υποχρέωση καταβολής δεδουλευμένων. 


Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αναγνωρίζει ότι η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Και ο εγκλωβισμένος – άνεργος στην πραγματικότητα –  θα μπορεί να διεκδικήσει ευκολότερα τις αξιώσεις του καθώς  και επιδομα ανεργίας απο τον ΟΑΕΔ προσκομίζοντας την εξώδικη δηλωση με την οποία άσκησε το δικαίωμα.