ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
September 11, 2018
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΑΣ
September 11, 2018
Share
Την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων,

ως μια σταθερά εξελισσόμενη αρνητική – και δύσκολα  αναστρέψιμη – κατάσταση,  αποτυπώνει η ενδιάμεση Εκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση. Τα στοιχεία της Έκθεσης  δείχνουν ότι:
  • Αυξάνονται  οι υποαμειβόμενοι – εργαζόμενοι με μερική απασχόληση (374.300 το Β τριμηνο του 2017 από 287.900 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010) οι οποίοι σε ποσοστό 67% δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν εργασία με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό.
  • Εχουν τριπλασιαστεί, στο ίδιο διάστημα, οι υποαπασχολούμενοι (267.000 από 99.000)
  • 1.016.571 παραμένουν σε κατάσταση ανεργίας ενώ οι μακροχρόνια  άνεργοι, παρά τη μείωση του γενικού ποσοστού ανεργίας, έχουν αυξηθεί στο 74% του συνολικού αριθμού των ανέργων από 44.9%.
  • Σε σημαντικούς κλάδους  της οικονομίας όπως ο επισιτισμός και ο τουρισμός, το έμποριο και οι κατασκευές, καταγράφεται διπλό ρεκόρ απασχολούμενων με ελαστικές μορφές εργασίας και μειώσεων μισθών
  • Οι νέες προσλήψεις σε ποσοστό  52% γίνονται με “ευέλικτες” συμβάσεις (με μερική και εκ περιτροπής εργασία) και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς.
Τα παραπάνω αποκαλύπτουν τη δεινή διαπραγματευτική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος της εργασίας. Και “κουμπώνει” με την  επικράτηση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων και της απλήρωτης και υποδηλωμένης εργασίας.