ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ AMAZON

ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ CGTN ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
May 4, 2022
Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ | Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΕΚΝΟΥ
May 5, 2022
ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ CGTN ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
May 4, 2022
Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ | Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΕΚΝΟΥ
May 5, 2022
Share

Του Γιάννη Καρούζου, Δικηγόρου-Εργατολόγου

  • Πρώτον, κεφαλαιοποίηση: με αξία 1,74 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Amazon έχει φτάσει σε μεγαλύτερο μέγεθος από οικονομίες όπως η Ισπανία και ετοιμάζεται να ξεπεράσει το ιταλικό ΑΕΠ.  
  • Δεύτερον, ο πλούτος που συσσώρευσαν οι επικεφαλής: με καθαρή περιουσία 197 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Τζεφ Μπέζος (ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Amazon) είναι τρίτος στην παγκόσμια κατάταξη των δισεκατομμυριούχων που καταρτίζει το Forbes, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται και οκτώ άλλοι ιδρυτές, CEOs και κορυφαίοι μάνατζερ μεγάλων πλατφορμών (Microsoft, Alphabet, Facebook).  
  • Τρίτον, παρατηρούνται συνεχείς (και συχνά ανεπιτυχείς) προσπάθειες των κυβερνήσεων και των αντιμονοπωλιακών αρχών να περιορίσουν αυτή την εξουσία επιχειρώντας, μεταξύ άλλων, να επιβάλουν κυρώσεις σε πρακτικές που είναι επιβλαβείς για τον ανταγωνισμό ή να αυξήσουν την επιβολή φορολογικής επιβάρυνσης στο Amazon και σε άλλες πλατφόρμες.  
  • Τέταρτον, παρατηρείται πολλαπλασιασμός των πολιτικών και συνδικαλιστικών συγκρούσεων, με τις πλατφόρμες να κατηγορούνται συνεχώς για τα επίπεδα εκμετάλλευσης της εργασίας, για πολιτικές διακρίσεων και πολιτικές κατά των συνδικάτων (Amazon και Alphabet) ή για στρέβλωση του δημόσιου διαλόγου και των εκλογικών διαδικασιών (Facebook και Twitter) και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ψηφιακών τους δραστηριοτήτων.  

Η συγκέντρωση εξουσίας γύρω από μεγάλες καινοτόμες επιχειρήσεις ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα του καπιταλισμού από την αρχή του. Συγγραφείς όπως ο Marx, ο Schumpeter και ο Hilferding αναγνωρίζουν στα μεγάλα τεχνολογικά ολιγοπώλια και τα διεθνικά καρτέλ ότι τείνουν να είναι η θεμελιώδης κινητήρια δύναμη των οικονομικών, κοινωνικών και τεχνολογικών μετασχηματισμών καθώς και η κύρια αιτία της ανισότητας, της πολιτικής αστάθειας και των πολέμων.  

Η δύναμη των πλατφορμών και συγκεκριμένα της Amazon συνδέεται με τον έλεγχο και την εκμετάλλευση μιας τεράστιας και ετερογενούς μάζας εργαζομένων. Αυτό είναι τόσο το εργατικό δυναμικό που λειτουργεί στη φυσική συνιστώσα του δικτύου (logistics) – δηλαδή ένα εργατικό δυναμικό που υπόκειται σε υψηλά επίπεδα εκμετάλλευσης λόγω της χρήσης outsourcing και της χρήσης των πιο προηγμένων τεχνολογιών όσον αφορά τον έλεγχο και τη μεγιστοποίηση της διαδικασίας αποδοτικότητα -τόσο ψηφιακή-, δηλαδή οι μυριάδες ατόμων σε όλο τον κόσμο και πλήρωσαν μερικά cents για την εκτέλεση των εργασιών που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της λειτουργίας του δικτύου και των αλγορίθμων στους οποίους βασίζεται.  

Στο τέλος, η δύναμη της Amazon αντανακλά την ικανότητα της πλατφόρμας να επηρεάζει τις κυβερνήσεις και τους δημόσιους ομολόγους, να αντιστέκεται στην εισαγωγή εχθρικών κανονισμών στους τομείς της φορολογίας, του ανταγωνισμού, της ιδιωτικής ζωής και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτή η ικανότητα σχετίζεται στενά με τον έλεγχο ενός πολιτικά ζωτικού περιουσιακού στοιχείου, όπως οι πληροφορίες καθώς και με τη συμμαχία με βάση συναίνεσης , που τώρα σχεδόν συμπίπτει με ολόκληρο τον δυτικό πληθυσμό, ο οποίος δύσκολα θα ψήφιζε ένα κόμμα με εχθρικό πρόγραμμα προς τις υπηρεσίες της Amazon. Αυτό, μαζί με την επαγγελματική συνάφεια στον «φυσικό κόσμο» που την κάνει να διαφέρει από άλλες μεγάλες πλατφόρμες, δίνει στην Amazon μια δύναμη εκβιασμού κατά των κυβερνήσεων πολύ μεγαλύτερη από αυτή που απολαμβάνουν οι πολυεθνικές «προ του Διαδικτύου».  

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ AMAZON