ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ»: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ

ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ – Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
May 30, 2022
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/6 ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
May 31, 2022
ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ – Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
May 30, 2022
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/6 ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
May 31, 2022
Share
Δεν θα δοθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews νέα παράταση στην εφαρμογή του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που λήγει σήμερα 31 Μαϊου, προκειμένου οι πόροι να διοχετευτούν σε άλλα μέτρα στήριξης.

Μέσω του προγράμματος από τον Ιούνιο του 2020 υποστηρίχθηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κατά την διάρκεια του κορονοϊού με την επιδότηση μέρους του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και την προστασία τους από τις απολύσεις.

Έτσι ο μηχανισμός που περίπου δύο χρόνια στήριξε τις επιχειρήσεις και τον μισθό χιλιάδων εργαζομένων εν μέσω πανδημίας όπως όλα δείχνουν έφτασε στο τέλος του. Οι περίπου 30.000 με 32.000 εργαζόμενοι που είναι σήμερα στον μηχανισμό από την 1η Ιουνίου 2022 θα επιστρέψουν στο καθεστώς εργασίας της σύμβασης τους ενώ θα λάβουν κανονικά το επίδομα αδείας.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι με την έξοδο τους από τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με την απόλυση όπως μας εξηγεί ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος καθώς “με την κατάργηση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στο τέλος Μαΐου, πλήττονται με ευθύ και άμεσο τρόπο οι επιχειρήσεις ως προς την επιδότησή τους από το κράτος, αλλά και οι εργαζόμενοι ενώ προκύπτουν νέα οικονομικά προβλήματα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους λόγω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία”.

Όπως εξηγεί το τέλος του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ σε συνδυασμό με την εκτόξευση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση μισθών και μοιραία σε αύξηση του ποσοστού της ανεργίας.

Όπως αναφέρει πλέον δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, από αυτά που ίσχυαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μέσω του έκτακτου εργατικού δίκαιου που εφαρμόστηκε. “Ο κορονοϊός παραμένει σε συνδυασμό με την νέα οικονομική κρίση λόγω της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας και η προστασία εξαφανίζεται”.

Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που «τρέχει» από τον Ιούνιο του 2020 αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Ο Μηχανισμός εφαρμόζεται και σε εποχιακά εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε επιχειρήσεις -εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν μόνο κατά την περίοδο επιδότησης.

Επίδομα αδείας

Η αναλογία του επιδόματος αδείας ανέρχεται, για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζομένων.

Συνεπώς, για τον υπολογισμό σε ετήσια βάση του ποσού που καταβάλλεται σε κάθε εργαζόμενο, λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα υπαγωγής του στον μηχανισμό και τα καταβαλλόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας. Άρα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων από επιχειρήσεις – εργοδότες για όλους τους μήνες του χρόνου.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ: Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Δείτε το video που ακολουθεί: