ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΤΗΣΗΣ)

ΕΥΧΕΣ
September 11, 2018
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟ 2018
September 11, 2018
ΕΥΧΕΣ
September 11, 2018
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟ 2018
September 11, 2018
Share

Συμβάσεις και  ασφάλιση, με παρακράτηση και καταβολή των εισφορών

που αναλογούν για κύρια σύνταξη (20%) και υγειονομική περίθαλψη (6,95%), θα έχουν το 2018 όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης. 

Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προβλέπει ότι όλοι όσοι  (επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι ή ακόμη και φοιτητές), περιστασιακά ή σταθερά, λαμβάνουν  αμοιβή με απόδειξη δαπάνης – τίτλο  κτήσης, θα καταβάλλουν για κάθε ποσό το οποίο εισπράττουν, εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία. Οι εισφορές  θα παρακρατούνται από τον «εργοδότη» στην πηγή, αφού αφαιρεθεί ο φόρος και θα αποδίδονται από αυτόν. 

 

ΣΥΜΒΑΣΗ 

 

Η αμοιβή θα προκύπτει από σύμβαση η οποία, φυσικά,  δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της …εξαρτημένης σχέσης εργασίας. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα εργοδότη και εργαζομένου, αντίστοιχα.

 

Ο προσδιορισμός  του ασφαλιστικού χρόνου, στον οποίο θα αντιστοιχεί κάθε φορά η αμοιβή με τίτλο κτήσης,  θα προκύπτει από τις ημέρες απασχόλησης που θα προβλέπει η σύμβαση  ή και  σε συνάρτηση με τον κατώτατο μισθό (η καθαρή αξία του τίτλου δια του ποσού του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μισθού του μισθωτού ηλικίας άνω των 25 ετών).

 

ΑΠΟΜΙΣΘΩΤΟΠΟΙΗΣΗ 

 

Το επιτρεπόμενο όριο αμοιβής με τίτλους κτήσης σε ετήσια βάση,  παραμένει υψηλό, στις 10.000€. Και ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να «περιθωριοποιηθεί»  περαιτέρω η μισθωτή εργασία αν εργοδότες ,  για την αποφυγή εργασιακών και λοιπών υποχρεώσεων, καταφύγουν σε αυτή τη μορφή εργασίας και αμοιβής. 

 

Δείτε εδώ τη σχετική τροπολογία.