ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

B840713C8838A1D679AB64941117F351
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ: «ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΠΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ» ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
September 11, 2018
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ ΩΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ;
September 11, 2018
Share

“Η ρύθμιση για την πρόβλεψη ειδικής απαρτίας του 50%

των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στις συνελεύσεις ούτε καταργεί, ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας. Η μόνη αλλαγή αφορά τον κανόνα της απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης όταν συγκαλούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία”. 

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας μετά την εισβολή συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο  λίγο πριν από την κατάθεση στη Βουλή της σχετικής διάταξης που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το “κλείσιμο”  της τρίτης αξιολόγησης. 

Η ρύθμιση προβλέπει ότι για να υπάρχει απαρτία στη γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το ½ των μελών του σωματείου που πληρώνουν τις συνδρομές τους ενώ δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνεται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Οπως διευκρινίζει το υπουργείο, η αλλαγή δεν επηρεάζει τα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας (π.χ. μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα), καθώς και τις δευτεροβάθμιες (εργατικά κέντρα – ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

 

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνται και άλλες 4 διατάξεις: 

 

• Η κατά προτεραιότητα πληρωμή των αποζημιώσεων έως και 6 μηνών των εργαζομένων που είναι σε επιχειρήσεις υπό πτώχευση, έναντι των άλλων πιστωτών της επιχείρησης. Το σχέδιο προβλέπει αποζημίωση ενός εξαμήνου των απλήρωτων εργαζομένων με συντελεστή 2,75 επί του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ, δηλαδή 1.611,72 ευρώ τον μήνα (9.670,32 ευρώ στο 6μηνο). 

• Ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης και στις ατομικές (όπως στις συλλογικές)  εργατικές διαφορές στην υποχρέωση για διαμεσολάβηση.

• Η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει την προβλεπόμενη δαπάνη σε περίπτωση αποζημίωσης για εργατικό ατύχημα, εφόσον με δικαστική απόφαση διαπιστώνεται ότι το ατύχημα οφείλεται σε δικό του δόλο

• Η υποχρέωση του προέδρου κάθε ΚΤΕΛ και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους, να καταχωρούν στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου τις υπερωρίες προσωπικού και τον πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης