ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΜΠΟΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΑΞΙ;
September 11, 2018
ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
September 11, 2018
Share

Υποχρεωτικά θα εφαρμόζονται οι κλαδικές συμβάσεις

και οι αποφάσεις διαιτησίας από τον Αύγουστο και μετά, μόνο εφόσον οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων  που υπογράφουν ή συμμετέχουν στη διαιτησία αποδεδειγμένα απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου.  

Η τελική συμφωνία μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και των δανειστών προβλέπει ότι «οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας». 

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Αναφορικά με το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας, συμφωνήθηκε η διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90. Επιπλέον, κάθε διαιτητική απόφαση στο εξής θα αιτιολογείται και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.

Κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι «η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την επαναφορά από τον Αύγουστο του 2018 της αρχής της επεκτασιμότητας η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν την ευνοϊκότερης ρύθμισης όπως έχει νομοθετηθεί».