ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΙΑΠΩΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
September 11, 2018
ΣΥΝΕΧΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2017
September 11, 2018
Share

Αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο των προστίμων για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

με μικρότερες ποινές στους επιχειρηματίες, σε μια στιγμή που υπάρχει έξαρση της ανασφάλιστης και της παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών, σχεδιάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», σε πολυνομοσχέδιο που θα ενσωματώνει διατάξεις για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, υπάρχουν σκέψεις, καθώς το θέμα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και στελεχών του υπουργείου, να γίνουν τα πρόστιμα μικρότερα, με ταυτόχρονη την υποχρεωτικότητα πληρωμής τους, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των προσφυγών στη Δικαιοσύνη με αποτέλεσμα ουδείς να πληρώνει, ενώ περιπτώσεις παραβατικότητας τραβάνε χρόνια.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές προσφυγές στρέφονται και κατά των επιθεωρητών Εργασίας, για τον τρόπο που άσκησαν τους ελέγχους, με αποτέλεσμα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί να καθίστανται άκυρα από τα δικαστήρια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις να διώκονται οι επιθεωρητές. Το νομοσχέδιο θα «θωρακίζει» τους επιθεωρητές, κατά τα πρότυπα των συναδέλφων τους στο ΣΔΟΕ.

Άμεση πληρωμή

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή των προστίμων θα δίνεται η δυνατότητα σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης να πληρώνεται το 40% των προστίμων, τα οποία σήμερα μπορεί να επιβάλλει το ΣΕΠΕ και κυμαίνονται από 500- 100.000 ευρώ.

Επιπλέον για απασχόληση παρανόμως διαμένοντος στη χώρα αλλοδαπού σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε περίπτωση από 3.000-15.000 ευρώ. Στις αλλαγές θα υπάρχουν και καταργούμενες τοπικές επιθεωρήσεις (σχέδιο Ράιχενμπαχ) για τις οποίες υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις, στους νομούς όπου δεν καταγράφεται μεγάλη παραβατικότητα. Ταυτόχρονα θα υπάρχει νομοθετική θωράκιση του επιθεωρητή ο οποίος θα λειτουργεί κατά τα πλαίσια των εφοριακών, χωρίς να μπορεί να του προσαχθεί κάτι μεμπτό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται κατηγορούμενος ο ελέγχων.

Πάντως τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σε επίπεδο 12μήνου, που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» είναι τελείως αποθαρρυντικά, καθώς δείχνουν πλήρη απορρύθμιση των εργασικών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο πως η μονομερής αλλαγή των συμβάσεων εργασίας, από αορίστου χρόνου σε εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης θα υπερβαίνει το 125% σε σχέση με το 2011, και τα 11.000 άτομα.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΑΝΤ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ