ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

ΕΙΧΑΜΕ…ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Ν. 1264/82
September 11, 2018
ΜΑΣ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
September 11, 2018
Share

Ένα νέο πρόγραμμα για την κατάρτιση και την απασχόληση νέων άνεργων

θα προκηρύξει το Υπουργείο Εργασίας ως το τέλος του μήνα. Θα ονομάζεται «Επιταγή Εισόδου» και θα αφορά 45.000 άνεργους ηλικίας ως 29 ετών. Μέσω αυτού του προγράμματος οι άνεργοι θα μπορούν να εκπαιδευθούν και στη συνέχεια να εργαστούν μόνιμα σε μία επιχείρηση.

Ως προς την διαδικασία, μετά την προκήρυξη οι νέοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος στον ΟΑΕΔ. Μέχρι τον Μάιο θα επιλέγουν μερικοί εξ αυτών με βάση το ισχύον σύστημα μοριοδότησης του ΟΑΕΔ, για να εκπαιδευθούν σε Κέντρα Εκπαίδευσης Κατάρτισης. Η μέγιστη διάρκεια φοίτησης θα είναι 5 μήνες. Ύστερα, οι νέοι θα εκπαιδεύονται πρακτικά από 3 ως 4 μήνες σε επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Σε όλο αυτό το διάστημα θα λαμβάνουν από 400 ως 460 ευρώ μηνιαίως. Ακόμα, η παραμονή τους στην επιχείρηση θα επιδοτείται με το ποσό των 5 ευρώ ημερησίως, προκειμένου να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών τους προς το ταμείο τους.

Στην περίπτωση που ο επιχείρηση, μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής, προσλάβει τους νέους, οι ασφαλιστικές εισφορές τους  θα καλύπτονται από το πρόγραμμα για διάστημα 1 ως 2 ετών.

Αυτό το πρόγραμμα έχει ως σκοπό οι επιχειρήσεις να προσλάβουν άτομα χωρίς μεγάλη προϋπηρεσία τα οποία προηγουμένως θα έχουν εκπαιδεύσει. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν διπλό όφελος: θα αποφεύγουν το κόστος της εκπαίδευσης και δεν θα καταβάλουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την οικονομική στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Την ευθύνη θα την έχει η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και Άλλων Πόρων. Σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα απορροφήσει περίπου 300.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο από τα προγράμματα που εντάσσονται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» το οποίο εκπονείται από τα Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Ανάπτυξης.