ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΡΕΚΟΡ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ: ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
September 11, 2018
1.700 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ 8 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ…
September 11, 2018
Share

Αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών

φέρνει η διάταξη που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και η οποία προβλέπει μείωση των αναπληρωτών μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στην «επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου 2013-16», το οποίο προβλέπει περικοπές στις κοινωνικές κρατικές παροχές. Κατόπιν αυτού οι εκπαιδευτικοί θα έρθουν αντιμέτωποι με την αύξηση του χρόνου εργασίας τους με στόχο να εξοικονομηθούν το 2013 περίπου 41,2 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 περίπου 61,8 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την ψήφιση της διάταξης το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να καθορίσει ακριβώς το νέο ωράριο των εκπαιδευτικών. Πάντως, υπολογίζεται ότι η αύξηση των ωρών διδασκαλίας θα είναι κατά 2 με 3 ώρες την εβδομάδα και θα «εξοικονομήσει» 8.000-10.000 θέσεις αναπληρωτών. Το βέβαιο πάντως είναι ότι και το 2013-14 οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) θα είναι μηδενικοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών εξαιρετικά περιορισμένες.

Βέβαια τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν ήδη γίνει, κατάσταση η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Φέτος προσλήφθηκαν περίπου 12.000 αναπληρωτές, ενώ για το επόμενο σχολικό έτος η μείωση θα είναι κατακόρυφη, αφού η πρόβλεψη αφορά μόνο 2.000 άτομα. Με λίγα λόγια, τελικός στόχος είναι να πάψει οριστικά ο θεσμός των αναπληρωτών και οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό να καλυφθούν με την αύξηση του ωραρίου των μόνιμων.

«Με τα μέτρα αυτά η δημόσια εκπαίδευση πλήττεται ανεπανόρθωτα» αναφέρουν οι καθηγητές (ΟΛΜΕ) σε ανακοίνωσή τους και τονίζουν ότι με το νέο νομοσχέδιο περικόπτονται κατά 14,2% οι δαπάνες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Συνεπώς, οι πραγματικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση οδηγούνται στο 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι έχουν 24 ώρες διδασκαλία την εβδομάδα ενώ ύστερα από 10 χρόνια οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται στις 23 την εβδομάδα. Στα 20 χρόνια οι δάσκαλοι διδάσκουν 21 ώρες την εβδομάδα. Αντίστοιχα, οι νεοδιόριστοι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης διδάσκουν 21 ώρες την εβδομάδα και στα 20 χρόνια υπηρεσίας ο αριθμός αυτός πέφτει στις 16 ώρες. Βέβαια, να σημειωθεί ότι το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί το ωράριο θεωρείται πολύ μικρό αλλά και γιατί πολλοί καθηγητές και κυρίως Φυσικής Αγωγής και τεχνικοί δεν κάνουν καν το υποχρεωτικό τους ωράριο.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ