ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

10.000 ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ PANASONIC…
September 11, 2018
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
September 11, 2018
Share

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η η υπ. αριθμ. 263/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θήβας,

σύμφωνα με την οποία η εκ περιτροπής εργασία ισοδυναμεί με απόλυση. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας μίας ημέρας την εβδομάδα ισοδυναμεί με απόλυση, ειδικά όταν ο εργαζόμενος έχει πολλά χρόνια προϋπηρεσία, καθώς κρίθηκε ότι υποκρύπτει την επιθυμία του εργοδότη για μη καταβολή αποζημίωσης. Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι εφόσον ο εργαζόμενος έχει επιφυλαχθεί για τα δικαιώματά του, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του και να ξεκινήσει ένα δικαστικό αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να συνεχίσει την εργασία του με τους νέους όρους και αργότερα να κινηθεί δικαστικά για τον παράνομο χαρακτήρα της μεταβολής.

Σε μία παρόμοια υπόθεση, ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε καταχρηστική την μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας σε εργαζόμενες μετά από άδεια μητρότητας. Στην έκθεσή του, ο Συνήγορος του Πολίτη ανέφερε ότι υπάρχει πλήθος αυθαιρεσιών εις βάρος εργαζομένων εξαιτίας του ασαφούς θεσμικού πλαισίου που καθορίζει την εκ περιτροπής εργασία.

Η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση χαιρετίζοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θήβας λόγω της σημασίας της στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Συμπληρώνει πως  αυτή η σύγχρονη μορφή ομηρίας των εργαζομένων αποδεικνύει την ανάγκη κατάργησης «όλων αυτών των μορφών ευελιξίας στην απασχόληση που οδηγούν στην εμπέδωση της ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις».