ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ. ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 41.556 ΕΥΡΩ!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΡΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ;
November 26, 2019
ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ: ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΟΥ! ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
November 27, 2019
Share

Αποζημίωση ύψους 41.556 ευρώ επιδίκασε ο Άρειος Πάγος σε εργαζόμενο

που αρνήθηκε να δεχθεί να υπογράψει εικονική απόλυση χωρίς αποζημίωση, ώστε να συνεχίσει να εργάζεται «μαύρα».

Σε μια σημαντική απόφαση οδηγήθηκαν οι αρεοπαγίτες του Β2 Εργατικού Τμήματος επικυρώνοντας την απόφαση Εφετείου και δικαιώνοντας μισθωτό σε αναψυκτήριο : Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η απόλυση του εν λόγω εργαζομένου ήταν άκυρη καθώς έγινε για λόγους εκδίκησης. Και αυτό επειδή ο μισθωτός αρνήθηκε να δεχθεί τον όρο της εταιρίας να υπογράψει εικονική απόλυση χωρίς αποζημίωση και να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς ασφάλιση.

Όπως αναφέρουν οι αρεοπαγίτες στην απόφασή τους, η καταγγελία της σύμβασης «ασκήθηκε κατά κατάχρηση του σχετικού δικαιώματος της εναγομένης εταιρείας, και ειδικότερα από εμπάθεια προς το πρόσωπο του εργαζόμενου, επειδή αρνήθηκε να αποδεχθεί τη μη σύννομη αξίωσή της για εικονική απόλυσή του, χωρίς την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απολύσεως και συνέχιση της εργασίας του χωρίς ασφάλιση και δεν συναίνεσε έτσι στη μη νόμιμη εργασιακή αυτή πρακτική της  και επιπροσθέτως γιατί δεν του καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση απολύσεως».

Επιπλέον το Ανώτατο Δικαστήριο  σημειώνει πως «η καταγγελία   της συμβάσεως εργασίας   είναι άκυρη, καθόσον ασκήθηκε κατά προφανή υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του σχετικού δικαιώματος της  εταιρείας ως εργοδότριας».

Ο εργαζόμενος υπέγραψε σύμβαση ορισμένου χρόνου με το αναψυκτήριο το 2008, η οποία έγινε αορίστου πλήρους απασχόλησης και πενθήμερης εργασίας μετά από 14 μήνες.

Στη συνέχεια, υπό την απειλή απόλυσης, όπως λέει, υποχρεώθηκε να υπογράψει νέα σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας 16 ήμερων τον μήνα, ενώ στην πραγματικότητα εργαζόταν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Τον Σεπτέμβριο του 2011 απολύθηκε χωρίς να του καταβάλουν την αποζημίωση που δικαιούνταν. Όταν αρνήθηκε να υπογράψει την καταγγελία της σύμβασης επειδή είχε ανακριβή στοιχεία, η επιχείρηση αναγνώρισε την ακυρότητα της καταγγελίας και κατήγγειλε εκ νέου, εγγράφως αυτή τη φορά, την σύμβαση, καταβάλλοντας αποζημίωση 2.216 ευρώ.

Κομβικό για τους δικαστές ήταν πως η εργοδότρια εταιρεία ζήτησε πριν από την απόλυση από τον εργαζόμενο να συναινέσει σε εικονική απόλυση χωρίς αποζημίωση και να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς ασφάλιση. Ο εργαζόμενος προσέφυγε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διεκδικώντας όλες τις εργασιακές του αξιώσεις, καταγγέλλοντας παράλληλα την απαίτηση της τέως εργοδότριας εταιρείας. Τελικά, ο εργαζόμενος δικαιώθηκε, ακόμη και εάν έπρεπε να φθάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο. Η εργοδότρια εταιρεία του κατέβαλλε αποζημίωση και επιδόματα.

Η υποδηλωμένη εργασία

Η υποδηλωμένη εργασία είναι η νέα «μάστιγα» στην αγορά, καθώς τείνει να αντικαταστήσει την πλήρως αδήλωτη εργασία. Οι εκτιμήσεις των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ κάνουν λόγο για ποσοστό κοντά στο 10%. Δηλαδή ένας στους 10 εργαζόμενους, αλλά και μια στις 5 επιχειρήσεις. Αυτή εκτιμάται πως είναι η έκταση της υποδηλωμένης εργασίας που τείνει να αντικαταστήσει τα ανασφάλιστα μεροκάματα. Εργαζόμενοι που δηλώνονται για 2ωρα, 4ωρα, 5ωρα με αποτέλεσμα να φαίνονται ως μερικώς απασχολούμενοι ενώ δουλεύουν στα κρυφά οκτώ ή και περισσότερες ώρες. Ρεπό που είναι μόνο κατ όνομα ρεπό αλλά δουλεύονται κανονικά από τους εργαζόμενους. Αυτός είναι ο κανόνας ακόμη και στη βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή στον τουρισμό, όπου η παραβατικότητα οργιάζει.

Πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δηλωμένοι στο σύστημα «Εργάνη» να απασχολούνται 3-4 ώρες την ημέρα. Στην πραγματικότητα όμως δουλεύουν 10 – 12 ώρες ημερησίως… Πολλοί μάλιστα εργάζονται αδιάλειπτα 30 ημέρες το μήνα, καθώς διαπιστώθηκε ότι στους εργαζόμενους δεν αποδίδονται τα ρεπό. Όπως αναφέρουν επιθεωρητές του ΣΕΠΕ οι μορφές της υποδηλωμένης εργασίας μπορεί να είναι πολλές : Μια μορφή είναι η αδήλωτη υπερεργασία και υπερωριακή απασχόληση, δηλαδή με άλλα λόγια οι αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες. «Η απλήρωτη υπερωρία είναι νόμος», λένε άνθρωποι της αγοράς. Τα εικονικά ρεπό τα οποία δουλεύονται κανονικά είναι μια δεύτερη μορφή, ενώ μια τρίτη μορφή είναι η μη αναγγελία τροποποίησης ωραρίου. Στην καρδιά φυσικά της υποδηλωμένης κυριαρχεί η ψευδώς δηλωμένη μερική εργασία. Δεν είναι τυχαίο πως το 50% των υποδηλωμένων εργαζομένων εντοπίζονται καταχωρημένοι ως απασχολούμενοι με 4 ώρες την ημέρα, δηλαδή με μερική απασχόληση. Η υποκρυπτόμενη πλήρης εργασία συνίσταται εν πολλοίς στην εξίσωση – δηλωμένη μερική απασχόληση και επιπλέον ώρες εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή. Ο κλάδος της εστίασης αναδεικνύεται ο πρωταγωνιστής στο αγαπημένο και δοκιμασμένο «κόλπο» της υποδηλωμένης εργασίας το οποίο «ευδοκίμησε», όταν γιγαντώθηκε στα 10.500 ευρώ το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία. Όπως όμως επισημαίνουν επιθεωρητές, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως τα πρόστιμα για τους υποδηλωμένους θα αποδειχθούν εν τέλει λιγότερο «τσουχτερά», καθώς το τελικό ύψος τους εξαρτάται από τον αριθμό των απασχολούμενων στην επιχείρηση και το ποσοστό των εκτός ωραρίου που θα εντοπιστούν. Για παράδειγμα αν κάποιος εργοδότης βρεθεί με 3 ή 4 υποδηλωμένους τότε το πρόστιμο μπορεί να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει αυτό της αδήλωτης εργασίας. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν πως οι υπηρεσίες εστίασης πρωταγωνιστούν στην υποδηλωμένη, όπως και το λιανικό εμπόριο, ενώ στην πλήρως αδήλωτη πρωτοστατούν τα “φασονάδικα”, δηλαδή η κατασκευή ειδών ένδυσης.

Δικηγόρος Εργατολόγος