Ο ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ ΣΤΟ NEWS.GR ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9.84 ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
September 11, 2018
ΠΟΤΕ ΑΡΧΕΤΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΑΜΟΥ;
September 11, 2018
ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
September 11, 2018
ΠΟΤΕ ΑΡΧΕΤΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΑΜΟΥ;
September 11, 2018
Share

Με δηλώσεις του στο news.gr ο Δικηγόρος-Εργατολόγος Γιάννης Καρούζος

αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) για τις διαδικασίες και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα εισηγείται ομαδικές απολύσεις.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα η υιοθέτηση μεθοδολογικών κριτηρίων σημαίνει ότι οι ομαδικές απολύσεις πλέον θα πρέπει να είναι απολύτως αιτιολογημένες, να συμπίπτουν με την ανάγκη του επιχειρηματία να διασωθεί και να αποτελούν την έσχατη λύση για την επιβίωση της επιχείρησής του.

“Ασφαλώς και σαν διαδικασία αυτό είναι θετικό, δεν παύει όμως η γνώμη του ΑΣΕ να μην είναι δεσμευτική. Την ευθύνη την έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, τα κριτήρια, που θα πρέπει να εξετάζει το ΑΣΕ, όπως τα δικαστήρια τα έχουν επεξεργαστεί εδώ και χρόνια, είναι τα εξής:

– Πρώτον, αν ο επιχειρηματίας έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα διάσωσης της επιχείρησής του πριν αποφασίσει να κάνει ομαδικές απολύσεις – π.χ. προγράμματα αναδιοργάνωσης, εκ περιτροπής εργασία στο προσωπικό, μερική απασχόληση, κλπ.

– Δεύτερον, αν οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν την έσχατη λύση στην επιχειρηματική δυσκολία, με δεδομένο ότι πάντοτε η απόλυση στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως το έσχατο μέσο διάσωσης του επιχειρηματία.

– Τρίτον, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι για την επιλογή των προς απόλυση εργαζομένων ελήφθησαν υπ’ όψιν ατομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως η προϋπηρεσία τους, η οικογενειακή τους κατάσταση, οι προσωπικές τους ανάγκες, να επιλέγονται δηλαδή εργαζόμενοι που στα κριτήρια αυτά υστερούν.

Δείτε παρακάτω το video με την συνέντευξη του Γ. Καρούζου στην εκπομπή “Τρόικα” του Αθήνα 9.84.