ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΣΤ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ
February 10, 2021
Γ.ΚΑΡΟΥΖΟΣ: “ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ”
February 11, 2021
ΤΕΣΤ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ
February 10, 2021
Γ.ΚΑΡΟΥΖΟΣ: “ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ”
February 11, 2021
Share

Περίοδος «χάριτος» 4 ημερών έως και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων που ισχύουν από αύριο, πρώτη ημέρα του νέου σκληρού lockdown δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως προανήγγειλε η Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, οι δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας που ισχύουν από αύριο 11 Φεβρουαρίου θα μπορούν να δηλωθούν έως και τις 14 Φεβρουαρίου. Οι εργοδότες επιχειρήσεων που κλείνουν από αύριο με κρατική εντολή δεν χρειάζεται να υποβάλλουν σήμερα όλες τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων, καθώς ισχύει η προαναγγελία, αλλά μπορούν να δηλώσουν τους εργαζόμενούς τους σε αναστολή έως και την ερχόμενη Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.

Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και εκπαίδευσης, όπως επίσης κομμωτήρια κ.α. που περνούν από την λίστα των πληττόμενων στην λίστα των κλειστών ΚΑΔ οφείλουν να δηλώσουν το σύνολο των εργαζόμενών τους σε αναστολή έως και την Κυριακή 14/2. Το σύστημα «Εργάνη» θα ανοίξει και για; διορθώσεις – ορθές επαναλήψεις, χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα μεταβολής των αναστολών που δηλώθηκαν το πρώτο 10ήμερο του φεβρουαρίου. Οι ορθές επαναλήψεις θα μπορούν να γίνουν με δυο αυτοτελείς δηλώσεις.

Συνεργασία – Τηλεργασία

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να ισχύει το πρόγραμμα «Συνεργασία» το οποίο θα παραταθεί και για τον Μάρτιο, ενώ ισχύει και παρατείνεται και η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. Η κ. Στρατινάκη υπογράμμισε πως η υποχρεωτική τηλεργασία πρέπει να προαναγγέλλεται στο σύστημα «Εργάνη» με το ειδικό έντυπο 4.1.

Όσοι εργοδότες δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες προαναγγελίες τηλεργασίας – το 50% του προσωπικού που μπορεί να δουλέψει από απόσταση – θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 3.000€. Όπως ξεκαθάρισε ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, οι έλεγχοι με μεικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Αρχής Διαφάνειας εντατικοποιούνται, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπίνης – όλες πλέον οι πληγές πληροφορίας, όπως τα social media. Με την έναρξη του Lockdown αύριο ξεκινά και σαφάρι ελέγχων με έμφαση στους χώρους δουλειάς για όλα τα απαραίτητα μέτρα :

  • τήρηση της υποχρεωτικής τηλεργασίας
  • τήρηση αποστάσεων
  • χρήση μάσκας
  • τήρηση νομοθεσίας αναστολών

Δικηγόρος Εργατολόγος