ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΠΩΔΥΝΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΝ ΕΧΩ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ?
September 11, 2018
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΕΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ?
September 11, 2018
Share

του Στέλιου Παπαπέτρου

 Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα προς την εξεύρεση λύσης για τα εργασιακά, η κυβέρνηση δέχεται ομαδικά πυρά από τους εκπροσώπους των θεσμών για την κατάργηση του «υπουργικού βέτο» στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Στο μείζον αυτό ζήτημα δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που απαιτεί την αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, αλλά και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, παρά την επιμονή του υπουργείου εργασίας να προβάλλει ως «ακραίο παίχτη» των διαπραγματεύσεων και να εστιάζει την προσοχή του μόνο στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ κ. Βελκουλέσκου.

«Εμπόδιο στις επενδύσεις ο νόμος για τις απολύσεις»

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαία Επίτροπος απασχόλησης κ. Μαριάν Τίσεν αναφερόμενη στην Ελλάδα, επεσήμανε την αναγκαιότητα για «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας». Μάλιστα, τότε, είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο νόμο για τις απεργίες, στη νομοθεσία για τον ιδιωτικό τομέα, τις ομαδικές απολύσεις που είναι πραγματικά ένα εμπόδιο στις επενδύσεις». Απλά υπενθυμίζουμε ότι εκείνη η παρέμβαση της ευρωπαίας επιτρόπου έγινε σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη επίδοση εκ μέρους των θεσμών των θέσεων τους για τα εργασιακά στον τότε υπουργό εργασίας κ. Κατρούγκαλο.

Τα επίμαχα σημεία της διαπραγμάτευσης

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στην συμφωνία της 22/1/2014 για τη διατύπωση τεκμηριωμένης γνώμης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας σε σχέση με την απόφαση του εργοδότη για τις σχεδιαζόμενες ομαδικές απολύσεις, δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στον αριθμό των 30 ατόμων ανά μήνα που μπορούν να απολύονται σε επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αξιοποιώντας εκείνη τη συμφωνία, ζητούν ουσιαστικά την αναδιατύπωση της με τέτοιο τρόπο που να καταργεί και το βέτο του υπουργού εργασίας σε περίπτωση που δεν υπάρχει προεγκριτική απόφαση του ΑΣΕ σε πρόταση εργοδότη για ομαδικές απολύσεις, αλλά και να αυξηθεί το μηνιαίο ποσοστό των απολύσεων, από το 5% που ισχύει σήμερα στο 10%. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την συμφωνία του 2014 μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων εάν δεν υπάρξει συμφωνία των μερών που αποφασίζουν για τις ομαδικές απολύσεις ο Υπουργός Εργασίας, με αιτιολογημένη απόφαση που εκδίδεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του παραπάνω πρακτικού«μπορεί είτε να παρατείνει για είκοσι ακόμη ημέρες τις διαβουλεύσεις ύστερα από αίτηση ενός εκ των ενδιαφερομένων μερών, είτε να μην εγκρίνει την πραγματοποίηση του συνόλου ή μέρους των σχεδιαζόμενων απολύσεων». Αυτό ακριβώς είναι και το επίμαχο σημείο των διαπραγματεύσεων, δηλαδή, η κατάργηση του ρόλου της κεντρικής διοίκησης και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο ΑΣΕ με την σημερινή του σύνθεση ή με μια πιο διευρυμένη σύνθεση. Μπορεί οι εκπρόσωποι των θεσμών να έφυγαν «ξημερώματα» από την Αθήνα, χωρίς συμφωνία για το εργασιακό, αλλά η αναχώρηση τους σηματοδότησε και την αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του νόμου στις ομαδικές απολύσεις. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Πρόκειται για διαπραγμάτευση ισχύος μεταξύ των δύο πλευρών και για την αναζήτηση ενός επώδυνου συμβιβασμού!

 

Πηγή: www.sab.gr Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank