ΑΡΓΙΑ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ 25/1 ΚΑΙ 26/1
January 25, 2022
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
January 26, 2022
Share
Πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που δεν εργάστηκαν λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» χθες και σήμερα, 25 και 26 Ιανουαρίου, και τι ισχύει για την τηλεργασία;

Αργία: Τι ισχύει για τις πληρωμές των εργαζομένων -Τα 5 «SOS»

Νέα αργία κηρύχθηκε για σήμερα, Τετάρτη, στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η σημερινή αργία αφορά τους φορείς του Δημοσίου και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας.

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, που δεν θα εργαστούν λόγω της αργίας, όπως έγραψε σε χθεσινό ρεπορτάζ το iefimerida.gr, θα πληρωθούν κανονικά. Το υπουργείο Εργασίας, το βράδυ της Τρίτης, ανακοίνωσε ότι στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1), κανονικά από τους εργοδότες τους.

Οι εργοδότες- επιχειρήσεις για τις 2 αυτές ημέρες απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθήσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τι σημαίνει η αργία, τι ισχύει για τις πληρωμές των εργαζόμενων

Μιλώντας χθες στο iefimerida.gr, ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξήγησε ότι στις περιοχές στις οποίες κηρύχθηκε αργία «οι δομές του δημοσίου και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κλείνουν υποχρεωτικά, απαγορεύεται να λειτουργήσουν. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, ή δομών υγείας όπως τα φαρμακεία και τα βενιζινάδικα. Επιπλέον, επιτρέπεται να λειτουργήσουν όσες επιχειρήσεις λειτουργούν ημέρες αργιών όπως τα καφέ και η εστίαση».

Συγκεκριμένα για το Δημόσιο, ο κ. Καρούζος διευκρίνισε ότι για τις περιοχές που ισχύει η αργία, δεν υφίσταται ούτε τηλεργασία. «Ο εργαζόμενος παραμένει στο σπίτι του. Τηλεργασία στο Δημόσιο μπορεί να γίνει στις υπόλοιπες περιοχές, όχι σε αυτές για τις οποίες ισχύει η αργία» ανέφερε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των εργαζόμενων υπάρχουν διαφορετικά σενάρια. «Για το σενάριο της αργίας, δηλαδή την περίπτωση που η επιχείρηση δεν ανοίγει λόγω της αργίας, τότε ο μισθός καταβάλλεται κανονικά. Αυτό ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες και, προφανώς, για τον ιδιωτικό τομέα» τονίζει ο Γιάννης Καρούζος.

Όπως εξηγεί, ο μισθός καταβάλλεται κανονικά ακόμα και αν μια επιχείρηση ανοίξει και ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει για λόγους ανωτέρας βίας -δηλαδή λόγω κακοκαιρίας σε αυτή την περίπτωση. Το σενάριο για τις απολαβές αλλάζει όμως αν αυτός που αντιμετωπίζει δυσκολία είναι η ίδια η επιχείρηση.

«Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα φαρμακείο, το οποίο επιτρέπεται να λειτουργήσει σήμερα ή αύριο, κατά την αργία. Αν λόγω του καιρού δεν είναι τεχνικά εφικτό να ανοίξει, τότε δεν οφείλει μισθό στους εργαζόμενους, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας και ανωτέρας βίας, που εν προκειμένω είναι η χιονόπτωση και ο παγετός» υπογραμμίζει ο έμπειρος εργατολόγος.

Τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους

Τι ισχύει όμως για τους εργαζόμενους σε περιοχές για τις οποίες δεν υφίσταται αργία; Ο Γιάννης Καρούζος απάντησε στα 4 βασικά ερωτήματα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε περίπτωση κακοκαιρίας:

Η επιχείρηση όπου εργάζομαι λειτουργεί αν και με χιονόπτωση, όμως αδυνατώ να μεταβώ στην εργασία μου για τον λόγο αυτό. Δικαιούμαι τις αποδοχές μου;

Οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους εξαιτίας της αδυναμίας μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές για τις ημέρες αυτές.

Λόγω της χιονόπτωσης δεν κατέστη εφικτό να λειτουργήσει η επιχείρηση, αν και από μέρους μου υπήρχε η δυνατότητα να μεταβώ στην εργασία μου και να εργαστώ. Δικαιούμαι τις αποδοχές μου;

Η επιχείρηση που λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατά αντικειμενική κρίση αδύνατο να λειτουργήσει, δεν οφείλει μισθό στους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στην εργασία τους.

Λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και αδυναμίας προσέλευσής μου στην εργασία, ο εργοδότης μου ζητά να καταναλώσω άδεια αναψυχής ή άδεια άνευ αποδοχών. Μπορώ να το αρνηθώ;

Σε μία τέτοια περίπτωση, ισχύουν τα προαναφερθέντα και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί ο εργαζόμενος στη λήψη οποιασδήποτε άδειας, εκτός αν το ζητήσει αυθόρμητα ο ίδιος.

Λόγω χιονόπτωσης κλείνουν τα σχολεία και αναγκάζομαι να μείνω με το τέκνο μου στην οικία μας για να το φροντίσω. Δικαιούμαι τις αποδοχές μου;

Σε μια τέτοια περίπτωση, δικαιούστε να λάβετε άδεια αναψυχής ή κατόπιν συναίνεσης και αιτήματός σας άδεια άνευ αποδοχών. Στην περίπτωση όμως που συντρέχει ταυτόχρονα ασθένεια του παιδιού ή οικείου σας προσώπου, δικαιούστε με βεβαίωση ιατρού να λάβετε αμειβόμενη άδεια ανωτέρας βίας έως 2 ημέρες ετησίως.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι τις αργίες της «Ελπίδας»
Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που δεν εργάστηκαν λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» χθες και σήμερα, 25 και 26 Ιανουαρίου, και τι ισχύει για την τηλεργασία;

Κανονικά θα πληρωθούν από τους εργοδότες τους οι εργαζόμενοι που δεν εργάστηκαν λόγω κακοκαιρίας χθες και σήμερα, 25 και 26 Ιανουαρίου. Επίσης με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα γίνει η καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους λόγω κακοκαιρίας.

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τους εργαζόμενους όλων των Περιφερειών. Ειδικότερα για τις 25 Ιανουαρίου αφορά τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης για σήμερα 26 Ιανουαρίου αφορά τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οι εργοδότες – επιχειρήσεις για τις 2 αυτές ημέρες και των συγκεκριμένων Περιφερειών απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους εξαιτίας της αδυναμίας μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές για τις ημέρες αυτές.

Εάν όμως η επιχείρηση λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατά αντικειμενική κρίση αδύνατο να λειτουργήσει, δεν οφείλει μισθό στους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στην εργασία τους.

Επίσης όπως διευκρινίζει ο κ. Καρούζος ο εργοδότης δεν μπορεί να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο να πάρει άδεια εκτός αν το ζητήσει αυθόρμητα ο εργαζόμενος. Στην περίπτωση δε που λόγω χιονόπτωσης και κλειστών σχολείων ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει άδεια αναψυχής ή κατόπιν συναίνεσης και αιτήματός για άδεια άνευ αποδοχών. Στην περίπτωση όμως που συντρέχει ταυτόχρονα ασθένεια του παιδιού ή οικείου προσώπου, δικαιούται με βεβαίωση ιατρού να λάβει αμειβόμενη άδεια ανωτέρας βίας έως 2 ημέρες ετησίως.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

Παράλληλα ο κ. Καρούζος διευκρινίζει ότι για τις περιοχές που ισχύει η αργία, δεν υφίσταται ούτε τηλεργασία. «Ο εργαζόμενος παραμένει στο σπίτι του. Τηλεργασία στο Δημόσιο μπορεί να γίνει στις υπόλοιπες περιοχές, όχι σε αυτές για τις οποίες ισχύει η αργία» αναφέρει.

Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας έχει απευθύνει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Εξάλλου το μέτρο της τηλεργασίας ισχύει και μπορούν οι επιχειρήσεις να βάλουν σε τηλεργασία μέχρι το 50% των εργαζομένων τους.

Για τον ιδιωτικό τομέα, ισχύουν τα εξής:

– Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
– Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
– Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη μέχρι ποσοστού 50%.
– Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr