Ποιοι μισθοί αυξάνονται στην Ελλάδα και ποιοι μειώνονται

Αναγκαίο το πλαφόν στις κατά παραγγελία συμβάσεις εργασίας
September 3, 2023
Η μακρά απουσία του μισθωτού ως σιωπηρή παραίτηση του
September 8, 2023
Αναγκαίο το πλαφόν στις κατά παραγγελία συμβάσεις εργασίας
September 3, 2023
Η μακρά απουσία του μισθωτού ως σιωπηρή παραίτηση του
September 8, 2023
Share

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά.

Δείτε το video που ακολουθεί:

 

Οι μισθοί στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Α 3μηνο 2023 VS Α 3μηνο 2022

  • Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται λόγω πληθωρισμού (παρά τις αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς) σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ πλην Ολλανδία και Βέλγιο.

Ειδικότερα στην Ελλάδα:

  • Ονομαστικοί μισθοί: +7,1%
  • Πραγματικοί μισθοί: – 1,2%

Ο πληθωρισμός «καταπίνει» τις αυξήσεις

Αυτή ωστόσο η επίδραση του πληθωρισμού είναι ίδια σε χαμηλόμισθους και υψηλόμισθους;

Όχι απαντά ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού:

  • Ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται συνολικά σε όλους τους κλάδους, οι χαμηλά αμειβόμενοι έχουν καλύτερη δυναμική στον πραγματικό μισθό τους από τους υψηλά αμειβόμενους.
  • Η δυναμική των μισθών μπορεί να ποικίλλει λόγω παραγόντων όπως η ζήτηση εργασίας και η ανεργία, οι νόμοι για τον κατώτατο μισθό, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.α.
  • Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως οι πραγματικοί μισθοί είχαν καλύτερες επιδόσεις σε κλάδους χαμηλής αμοιβής από ό,τι σε κλάδους υψηλής αμοιβής σε 13 χώρες από τις 23 χώρες με διαθέσιμα δεδομένα στην Ευρώπη.
  • Η Ελλάδα – μάλιστα – κερδίζει «χρυσό μετάλλιο ανισορροπίας» στην διακύμανση των πραγματικών μισθών ανάμεσα σε χαμηλά και υψηλά αμειβόμενους, καθώς ο πραγματικός μισθός στους χαμηλά αμειβόμενους αυξήθηκε 5,1%, όταν στους υψηλά αμειβόμενους μειώθηκε 2,9%.

Αναλυτικότερα:

Αλλαγές στους πραγματικούς μισθούς το Α 3μηνο του 2023 συγκριτικά με το Α 3μηνο του 2022

Ελλάδα

Χαμηλόμισθοι: +5,1%

Μεσαία αμειβόμενοι: +1,4%

Υψηλόμισθοι: -2,9%

Ισπανία

Χαμηλόμισθοι: +0,5%

Μεσαία αμειβόμενοι: -1%

Υψηλόμισθοι: -2,8%

Γερμανία

Χαμηλόμισθοι: +0,1%

Μεσαία αμειβόμενοι: -3,2%

Υψηλόμισθοι: -4,3%

Πορτογαλία

Χαμηλόμισθοι: -3,7%

Μεσαία αμειβόμενοι: -2,6%

Υψηλόμισθοι: -3%

Ιταλία

Χαμηλόμισθοι: -10,3%

Μεσαία αμειβόμενοι: -7,5%

Υψηλόμισθοι: -6%

Για όλες τις χώρες ΕΔΩ: https://www.euronews.com/next/2023/08/21/real-wages-are-down-in-europe-which-countries-have-seen-the-biggest-changes-in-salaries

Και ΕΔΩ γράφημα 1.18

https://www.oecd-ilibrary.org/sites/08785bba-en/1/3/1/index.html?itemId=/content/publication/08785bba-en&_csp_=9f4368ffe3fc59de4786c462d2cdc236&itemIGO=oecd&itemContentType=book#figure-d1e2529-daef2e6397

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Τα στοιχεία αυτά ΔΕΝ δείχνουν πως η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων δεν επλήγη από τον πληθωρισμό – Το αντίθετο συμβαίνει άλλωστε, ιδιαίτερα με το ράλι στον πληθωρισμό των τροφίμων που είναι ο λεγόμενος και «πληθωρισμός των φτωχών».
  • Τα στοιχεία προσεγγίζουν την πορεία του πραγματικού μισθού – που ούτως ή άλλως έχει χαμηλή αγοραστική δύναμη – εν μέσω υψηλού πληθωρισμού

Κατά την άποψή μας, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν:

  1. Την χαμηλή έως μηδαμινή επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού στους μεσαία και υψηλά αμειβόμενους. Όπως έχει επισημάνει και η ΤτΕ, η αύξηση του κατώτατου δεν λειτουργεί αποτελεσματικά ως μοχλός αύξησης του μέσου μισθού.
  2. Την σταδιακή αναπροσαρμογή των μισθών σε παραδοσιακά χαμηλώς αμειβόμενα στρώματα – σε κλάδους όπως για παράδειγμα ο τουρισμός – λόγω και της σημαντικής έλλειψης εργαζομένων και της ανισορροπίας στην προσφορά και την ζήτηση.
  3. Τη δυναμική των κλαδικών συμβάσεων που σε ορισμένους κλάδους επανέρχονται σταδιακά και καθώς αρκετές κηρύσσονται ως γενικά υποχρεωτικές αναπροσαρμόζουν τις αμοιβές σε όλο τον κλάδο.
  4. Την δυναμική που απέκτησε ο κλάδος της διανομής τροφίμων μέσα στην πανδημία αναδιαμορφώνοντας μια ολόκληρη «τάξη» εργαζομένων και η οποία (δυναμική) συνεχίζεται.

Ποια είναι η κατηγοριοποίηση του ΟΟΣΑ:

  • Χαμηλά αμειβόμενοι: υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή, χονδρικό και λιανικό εμπόριο.
  • Μεσαία αμειβόμενοι: Μεταφορές και αποθήκευση, μεταποίηση, άλλες υπηρεσίες, δραστηριότητες real estate, κατασκευές
  • Υψηλόμισθοι κλάδοι: Ανθρώπινη υγεία και κοινωνική εργασία, εκπαίδευση, επαγγελματικές δραστηριότητες, πληροφόρηση και επικοινωνία, χρηματοδότηση και ασφάλιση

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • Το νέο περιβάλλον στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έχει φέρει την ανατροπή των ισορροπιών που επικρατούσαν για χρόνια και στο μέτωπο των μισθών.
  • Οι μισθοί των εργαζομένων «μπλε κολάρου» (χαμηλόμισθοι εργάτες στην εστίαση, στον τουρισμό, στη βιομηχανική παραγωγή, στο λιανικό εμπόριο και τον κατασκευαστικό κλάδο) αυξάνονται πλέον με υψηλότερους ρυθμούς από τις αμοιβές των υπαλλήλων γραφείου («λευκού κολάρου»).
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Wall Street Journal, το 2010 ο ταμίας σε σούπερ μάρκετ έβγαζε 8,95 δολάρια την ώρα, ενώ ένας προγραμματιστής κέρδιζε 36,01 δολάρια.
  • Το 2012 η αύξηση στον μισθό του υπαλλήλου γραφείου ήταν μεγαλύτερη από αυτήν του εργαζομένου «μπλε κολάρου». Συγκεκριμένα, ο προγραμματιστής κέρδιζε 37,63 δολάρια ανά ώρα (+4,5%), ενώ ο ταμίας έβγαζε πλέον 9 δολάρια ανά ώρα (+0,6%).
  • Από το 2020 μέχρι το 2022 οι εργάτες είδαν σχεδόν διπλάσιες αυξήσεις στους μισθούς τους σε σχέση με τους υπαλλήλους γραφείου.
  • Ξαφνικά, ο ταμίας έφτασε να παίρνει 13,53 δολάρια ανά ώρα, έχοντας αύξηση 14,7%, τη στιγμή που ο εξειδικευμένος υπάλληλος γραφείου με χρόνια σπουδών έβλεπε τον μισθό του να αυξάνεται μόλις κατά 7,5%, στα 49,42 δολάρια ανά ώρα.

Δικηγόρος Εργατολόγος