ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΣΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ – ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΛΥΣΗ!
September 12, 2018
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
September 12, 2018
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΛΥΣΗ!
September 12, 2018
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
September 12, 2018
Share

Με την επέκταση κλαδικών συμβάσεων οι οποίες έχουν ήδη υπογραφεί – και ελέγχεται αν οι εργοδοτικές οργανώσεις που τις υπογράφουν καλύπτουν  πάνω από το 51% των εργαζομένων του κλάδου –  ξεκινά το υπουργείο Εργασίας τη διαδικασία επαναφοράς των ΣΣΕ.

Το σήμα για την επέκταση των πρώτων κλαδικών συμβάσεων θα δώσει, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων.

Όποια σύμβαση καλύπτει πάνω από το 51% των εργαζομένων κάθε κλάδου θα κηρύσσεται ως γενικά υποχρεωτική με αποτέλεσμα  οι μισθολογικοί και θεσμικοί όροι να εφαρμόζονται  στο σύνολο των εργαζόμενων σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ακόμη  κι αν αυτές δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που έχουν υπογράψει την κλαδική σύμβαση εργασίας. Στο ΑΣΕ εξετάζεται αυτή την περίοδο η αντιπροσωπευτικότητα εργοδοτικών οργανώσεων σε σειρά κλάδων που έχουν υπογραφεί ΣΣΕ, όπως στις τράπεζες, στα γραφεία ταξιδίων, στα ναυτιλιακά γραφεία κα.

 

ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2018 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ 

Επόμενο βήμα θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση το ισχύον από το 2013 νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 103 του Ν. 4172/2013). Η διαδικασία απαιτεί μία σειρά από εκθέσεις επιστημονικών φορέων, διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και στο τέλος απόφαση του Υπουργού Εργασίας για την αύξηση. Με αυτό το δεδομένο η απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, αλλά, σε βάθος 3-4 μηνών.