ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ – ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ… ΠΑΘΟΥΣ!

ΑΠΟΛΥΘΗΚΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΕΣΕ ΝΑ ΛΑΒΩ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
January 11, 2019
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ – ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
January 11, 2019
Share

Αποτελεί στατιστικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων

εξαρτάται σε σημαντικότατο βαθμό από τη σχέση τους με τον εργοδότη ή προϊστάμενό τους. Η αναγνώριση του έργου τους, η επιβράβευσή τους και η ηθική τους υποστήριξη από τα πρόσωπα που βρίσκονται σε ανώτερη εργασιακή βαθμίδα αποτελούν ισχυρότατους παράγοντες για την αφοσίωση και πίστη των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Από το γεγονός αυτό φαίνεται η σπουδαιότητα του ρόλου των προσώπων που προΐστανται μιας εταιρίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα εκτίμησης του εργαζόμενου από τον προϊστάμενό του έχει συναισθηματικά και ψυχικά την ίδια αποτελεσματικότητα στην απόδοση του όπως μια αύξηση του μισθού του ή μια προαγωγή.

Παρά, λοιπόν, τις αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της περιόδου που διανύουμε, πάντα υπάρχουν απλά βήματα και ενέργειες που να προέρχονται από τα ανώτερα στελέχη και να αναζωογονούν και να τροφοδοτούν τη διάθεση για εργασία των υφισταμένων τους:

– Ο εργοδότης ή ο προϊστάμενος, και μόνο με την θετική του παρουσία και την ευγένειά του μπορεί να δημιουργήσει ένα ευχάριστο εργασιακό κλίμα.

Η κούραση, ο εκνευρισμός και η εριστική συμπεριφορά μπορούν να καταρρακώσουν τη διάθεση των εργαζομένων για δουλειά.

– Ο εργοδότης αποτελεί την «κεφαλή» της επιχείρησης.

Αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των υφισταμένων του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα εμπιστοσύνης και τα κίνητρα που ο ίδιος θα θέσει.

– Η ορθή εκτέλεση των καθηκόντων των εργαζομένων εξαρτάται άμεσα από το βαθμό στον οποίο γίνονται ξεκάθαρες οι απαιτήσεις των προϊσταμένων τους.

Είναι σημαντικό για τον εργοδότη ή τον προϊστάμενο να καθιστά απόλυτα σαφείς τις προσδοκίες του, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια σύγχυσης ως προς αυτά που ο ίδιος αναμένει.

– Ακόμα και αν η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες, είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο ο εργοδότης θα προωθήσει τις όποιες μειώσεις μισθών, ανακατατάξεις προσωπικού ή ακόμα και απολύσεις.

Η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και ο διάλογος μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων αποτελούν βασικούς πυλώνες ενός ομαλού εργασιακού κλίματος, και για το λόγο αυτό η γνώμη και τα δικαιώματα των υφισταμένων δεν πρέπει να παραγκωνίζονται.

Με λίγα λόγια, η εκτίμηση του εργοδότη αποτελεί την «κινητήριο δύναμη» της επιχείρησης. Οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένου/εργοδότη και υφισταμένων αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την παραγωγικότητα και την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.