ΤΑ SOCIAL MEDIA ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΣ
September 11, 2018
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΜΕ.
September 11, 2018
Share

Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, παίζουν καθοριστικό ρόλο πια στην αγορά εργασίας παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό είναι πως όλο και περισσότερες εταιρείες ανθρωπίνου δυναμικού χρησιμοποιούν τα social media, με σκοπό να βρουν υποψήφιους εργαζόμενους. Ενδιαφέρον είναι ότι εξετάζουν και προφίλ ατόμων που δεν αναζητούν θέση εργασίας.

Την πρωτιά σε αυτό τον τομέα την κατέχει το LinkedIn. Οι χρήστες του ξεπερνούν τα 180 εκατομμύρια. Τα κέρδη του, μάλιστα, για το τρίτο τετράμηνο του 2012 άγγιξαν τα 138.4 εκατομμύρια δολάρια Το 2011 το LinkedIn πρόσθεσε νέες λειτουργίες που διευκολύνουν το έργο των εταιρειών.

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και το Facebook, καθώς το χρησιμοποιούν τα 2/3 αυτών των εταιρειών. Μία σχετική σε αυτό τον τομέα υπηρεσία του Facebook είναι το  BranchOut. Μέσω αυτού οι χρήστες του, που φθάνουν τα 30 εκατομμύρια, μπορούν να αναζητούν δουλειά με βάση την λίστα των φίλων τους ή και επαφές φίλων τους. Από αυτό τον χρόνο, το BranchOut θα επιβάλει χρεώσεις στις εταιρείες που το χρησιμοποιούν.

Επίσης, το Twitter παίζει σημαντικό ρόλο. Το 54% των εταιρειών το χρησιμοποιεί, προκειμένου να μάθει τις σκέψεις και τα ενδιαφέροντα υποψήφιων εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Jobvite τον Ιούνιο του 2012.

Η επόμενη πρόκληση θεωρείται πως θα είναι η εξέλιξη ανεπτυγμένων εργαλείων με τα οποία οι εταιρείες θα μπορούν να βρίσκουν περισσότερες λεπτομέρειες για τους υποψήφιους εργαζόμενους. Παραδείγματος χάρη, όταν οι χρήστες του Twitter αλλάζουν τον τόπο διαμονής στο προφίλ τους, αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχουν μετακομίσει και αναζητούν εκεί δουλειά.

Σοβαρό πρόβλημα, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές ιστοσελίδες για εύρεση εργασίας οι οποίες αναγκάζονται πια να εκσυγχρονιστούν. Βλέποντας τα έσοδά τους να μειώνονται δραματικά, όλο και περισσότερες αποφασίζουν να  δραστηριοποιηθούν μέσω των social media.