Η ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ, ΣΟΥΗΔΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ…
September 11, 2018
ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ TIME
September 11, 2018
Share

Μετά το δημόσιο τομέα, αλλαγές έρχονται και στον ιδιωτικό τομέα,

καθώς λήγουν οι κλαδικές συμβάσεις με την πάροδο του τριμήνου από τη λήξη τους το μήνα Μάιο, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις μισθών. Με βάση το Μνημόνιο 2, ισχύουν μόνο όσες κλαδικές συμβάσεις υπογραφούν μετά από αυτό. Με άλλα λόγια, στις 14 Φεβρουαρίου 2013 μπαίνει τέλος στην συντριπτική πλειοψηφία των κλαδικών συμβάσεων. Δεδομένου ότι θα παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη τους το ανωτέρω μήνα, οι επιχειρήσεις που δεσμεύονται από κλαδικές συμβάσεις οφείλουν μέχρι το Μάιο να καταβάλουν μισθούς σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτές. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πια την δυνατότητα να προσφύγουν μονομερώς στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, αφού το Μνημόνιο 2 ορίζει πως απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και του εργοδότη, για να συμβεί αυτό.

Είναι γεγονός πια ότι οι ατομικές συμβάσεις επικρατούν πλέον στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, ήδη περισσότεροι από 1.200.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν υπογράψει ή θα υπογράψουν ατομική σύμβαση, καθώς οι κλαδικές συμβάσεις ολοκληρώνονται χωρίς να ανανεωθούν. Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ήδη  δεκάδες χιλιάδες ατομικές συμβάσεις υπογράφηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2012, με αποτέλεσμα οι μισθοί να μειωθούν κατά μέσο όρο 22%.

Σε αντίθεση με τις ατομικές συμβάσεις, ο αριθμός των επιχειρησιακών συμβάσεων μειώνεται συνεχώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περιφερειακές υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας μόλις 631 επιχειρησιακές συμβάσεις κατατέθηκαν μέσα στους 8 μήνες του 2012 Ακόμα, έχουν καταγραφεί 61.113 μετατροπές συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες μορφές (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία). Υπάρχουν, βέβαια, και δεκάδες χιλιάδες μετατροπές συμβάσεων που δεν έχουν γίνει γνωστές στον ΣΕΠΕ.