ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΜΑΪΜΟΥΔΙΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΕ
September 11, 2018
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
September 11, 2018
Share
Με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες,

εφόσον για την πράξη δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη ποινική διάταξη, θα τιμωρείται υπάλληλος που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με το άρθρο 9 σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αυστηροποιείται η πειθαρχική αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών κατά των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ και των νομικών προσώπων εποπτείας του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ίδιου σχεδίου, ο υπάλληλος ο οποίος προβαίνει «σε παράνομη πράξη ή παράλειψη κατά παράβαση των νόμιμων υποχρεώσεών του, δυνάμει της οποίας χορηγείται παράνομα επίδομα, σύνταξη ή οποιαδήποτε άλλη οικονομική παροχή με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος, τιμωρείται με διοικητική ποινή προσωρινής παύσης ή προσωρινού αποκλεισμού από την υπηρεσία του για διάστημα από 6 μέχρι 12 μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης ή το μέγεθος της απειλούμενης βλάβης».

Το νομοσχέδιο «σκούπα» για την «αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και στην αγορά εργασίας» κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για τους διασταυρωτικούς ελέγχους στα αρχεία των συντάξεων, καθώς και για την επέκταση του εργόσημου και σε άλλες δραστηριότητες κι όχι μόνο στο οικιακό προσωπικό. Στις νέες δραστηριότητες που θα αμείβονται με εργόσημο περιλαμβάνονται μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες, παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων και αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος) με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου στην περίπτωση του εργόσημου θα υπολογίζονται στο 30% επί τις αναγραφόμενης τιμής και θα αυξομειώνεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας. Επίσης, με την ίδια ρύθμιση προβλέπεται η έκδοση πιστοποιητικού ασφαλιστικής συμμόρφωσης από την 1η Ιουλίου του 2012, καθώς και κυρώσεις στις περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης επιδοτούμενου ανέργου.

Ακόμη, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται οι διατάξεις για το ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ και τα βήματα της νέας συμφιλιωτικής διαδικασίας που πρέπει να ακολουθεί ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/Χ. ΚΟΨΙΝΗ