ΠΟΤΕ ΟΦΕΙΛΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ?

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ?
September 10, 2018
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΝΩΡΙΤΕΡΑ
September 11, 2018
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ?
September 10, 2018
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΝΩΡΙΤΕΡΑ
September 11, 2018
Share

Η προειδοποίηση του εργοδότη αποτελεί προϋπόθεση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργαζόμενο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 5β του Ν. 3899/2010, οι πρώτοι δώδεκα μήνες απασχόλησης λογίζονται ως δοκιμαστική περίοδος, κατά την οποία η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση, εκτός αν τα μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά.

Συνεπώς, από το συνδυασμό των άρθρων 4 Ν. 2112/1920, 74 παρ. 2 Ν. 3863/2010 και 17 παρ. 5β Ν. 3899/2010 συνάγεται ότι, ο εργαζόμενος οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του για την καταγγελία της σύμβασής του, ως εξής:

1. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δώδεκα μήνες έως δύο χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του μισό μήνα πριν την καταγγελία.

 

2. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δύο χρόνια συμπληρωμένα έως πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ένα μήνα πριν την καταγγελία.

 

3. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει πέντε χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ενάμιση μήνα πριν την καταγγελία.

 

4. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δέκα χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του δύο μήνες πριν την καταγγελία.

 

5. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δέκα πέντε χρόνια συμπληρωμένα έως είκοσι χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του δυόμιση μήνες πριν την καταγγελία.

 

6. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει πάνω από είκοσι χρόνια συμπληρωμένα, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του τρεις μήνες πριν την καταγγελία.