ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ? ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ

ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
September 11, 2018
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. ΔΙΑΤΑΓΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ 1 ΜΗΝΑ
September 11, 2018
Share
Σε επικοινωνιακό “πυροτέχνημα” εξελίχθηκε,

μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, η διαβεβαίωση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν, μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, να διεκδικούν τα δεδουλευμένα από την …προσωπική περιουσία του εργοδότη.  
Ο dikigorosergatologos.gr έγκαιρα ενημέρωσε  ότι καμία  διάταξη  του νομοσχεδίου που βρίσκεται για  ψήφιση στη Βουλή δεν περιλαμβάνει ρητά τη σχετική δυνατότητα. Τελικά,  ύστερα από 2 ημέρες,  το Υπουργείο μάς επιβεβαίωσε. 
Άνθρακες, λοιπόν, ο…θησαυρός.
Σημειώνουμε, επιπλέον, ότι με τις μνημονιακές ρυθμίσεις που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, οι απαιτήσεις των εργαζομένων που δικαιώνονται δικαστικά – και θα μπορούσαν πράγματι να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα έναντι της περιουσίας της επιχείρησης – έχουν μπει σχεδόν …τελευταίες στη σειρά αφού προηγούνται οι τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
 
Τι είπε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας
 
– “Όσοι εργοδότες έχουν περιουσία αλλά δεν πληρώνουν, οι εργαζόμενοι σε διάστημα 15 ημερών θα μπορούν να διεκδικούν μέρος από την περιουσία”, υποστήριξε  η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας την Παρασκευή 1/9  στο ραδιόφωνο 24/7.   
– “Η διαταγή πληρωμής είναι τίτλος για αναγκαστική εκτέλεση και σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη. Αυτό δεν θα ισχύει αν έχουμε ΑΕ” είπε η Υπουργός σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Ντοκουμέντο” (3/9) 
 
Τι έγραψε ο dikigorosergatologos (διαβάστε το άρθρο εδώ)
 
Καμία διάταξη του νομοσχεδίου που βρίσκεται για ψήφιση στη Βουλή δεν περιλαμβάνει ρητά τη σχετική δυνατότητα (“να διεκδικούν οι εργαζόμενοι μέρος απο την περιουσία”). 
– Είτε πρόκειται για …ερμηνεία είτε πρόκειται η δυνατότητα αυτή να αποκτήσει (αν αποκτήσει) νομική ισχύ μέσω…υπουργικής ή άλλης απόφασης για την εφαρμογή των νέων μέσων ταχύτερης διεκδίκησης  των δεδουλευμένων αποδοχών, το ερώτημα παραμένει  αν η συζήτηση γίνεται για την προσωπική περιουσία του εργοδότη ή για τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησής του. Τα τελευταία, στις περισσότερες περιπτώσεις, …λείπουν ή είναι δεσμευμένα από άλλους πιστωτές με αποτέλεσμα να μην είναι  δυνατή η ικανοποίηση των απαιτήσεων των απλήρωτων εργαζομένων. 
– Ειπώθηκε, ακόμη,  ότι θα είναι ευκολότερη η έκδοση διαταγής πληρωμής και κατά συνέπεια η δέσμευση των δεδουλευμένων αποδοχών   (από την …περιουσία). Και σήμερα εκδίδονται τάχιστα διαταγές πληρωμής, νομολογιακά σε περίπτωση μη εξόφλησης έστω και…μισού μήνα,  με την προσκόμιση εγγράφων και  εκτελούνται σε βάρος του “εργοδότη”. Με τη μορφή ατομικής ή άλλου είδους εταιρείας η οποία τους απασχολεί (και όχι από την προσωπική περιουσία) 
Αυτά δεν …αλλάζουν,  τουλάχιστον με τις κατατεθειμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.