ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ;
September 11, 2018
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ ΑΝ ΑΠΟΛΥΘΩ;
September 11, 2018
Share

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου

θα γίνει, τελικώς, με υπουργική απόφαση. Χωρίς δηλαδή να δοθεί στη ΓΣΕΕ και στις εργοδοτικές οργανώσεις που υπέγραψαν την ΕΓΣΣΕ το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας, αλλά, με βάση το ισχύον από το 2013 νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 103 του Ν. 4172/2013) που προβλέπει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τη συνεκτίμηση σειράς παραμέτρων όπως της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της ανεργίας αλλά και του επιπέδου των μισθών. 

Αυτό προκύπτει από την ομιλία της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου  σήμερα στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Οπως είπε «με την έξοδο από το πρόγραμμα θα είμαστε σε θέση πια να δρομολογήσουμε και την αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα γίνει με Υπουργική Απόφαση. Προφανώς χρειάζεται μελέτη, τεχνικά ήδη έχουμε ξεκινήσει αυτή τη μελέτη».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοίνωσει την επαναφορά, τον Αύγουστο του 2018, των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, οι οποίες είχαν ανασταλεί την περίοδο της κρίσης.