ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΘΩΝ

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
September 11, 2018
Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ ΜΟΥ. ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ?
September 11, 2018
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
September 11, 2018
Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ ΜΟΥ. ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ?
September 11, 2018
Share

του δημοσιογράφου Στέλιου Παπαπέτρου

 

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό

 

Για το ασφαλιστικό η «εβδομάδα παθών» συνεχίζεται καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη βουλή και η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του στην ολομέλεια του κοινοβουλίου έχει αρχίσει. Οι σαρωτικές ανατροπές που περιέχονται στο νομοσχέδιο αλλάζουν τα πάντα στο σύστημα ασφάλισης όπως το γνωρίσαμε τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες. Οι αντιδράσεις κοινωνικών φορέων και συνδικάτων συνεχίζονται και θα κορυφωθούν με την 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ όταν το νομοσχέδιο εισαχθεί στη ολομέλεια της βουλής.

 

Τα 10 αγκάθια του ασφαλιστικού

  1. Αυξάνεται ο χρόνος θεμελίωσης για πλήρη σύνταξη στα 20 έτη (ή 6.000 Η.Α) από τα 15 έτη (ή 4.500 Η.Α) που είναι μέχρι σήμερα. Λόγω της οικονομικής κρίσης της μεγάλης ανεργίας κυρίως σε ηλικίες άνω των 40 ετών, την ραγδαία επέκταση της μερικής απασχόλησης ή της εκ περιτροπής εργασίας το νέο αυτό όριο είναι απαγορευτικό για τον μισό περίπου σήμερα ασφαλισμένο πληθυσμό της χώρας.
  2. Χορηγεί την πλήρη εθνική σύνταξη των 384 € μόνο με 40 χρόνια εργασίας στο 62ο έτος ηλικίας ή με 20 χρόνια στο 67ο, αποκλείοντας έτσι μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων από την πλήρη εθνική σύνταξη.
  3. Χορηγεί εθνική σύνταξη 6 ταχυτήτων, αφού προβλέπει διαφορετικά είδη εθνικής σύνταξης ανάλογα με την περίπτωση το ασφαλισμένου. Δηλαδή, άλλο ποσό για 20 έτη ασφάλισης , άλλο ποσό για 19 έτη ασφάλισης και ούτω καθεξής, ενώ υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις ακόμη και για τις συντάξεις αναπηρίας.
  4. Διατηρεί την εξοντωτική ποινή (πέναλτι) ύψους έως και 40% (30%+10%) για όσους αναγκάζονται ή αποφασίζουν να εξέλθουν με μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος ηλικίας.
  5. Περιορίζει την προσωρινή σύνταξη μέχρι του ύψους δύο «εθνικών», δηλαδή στο ποσό των 768 € με κλιμακώσεις προς τα κάτω.
  6. Καταργεί τα κατώτατα όρια της σύνταξης, με συνέπεια να χορηγούνται εφεξής χιλιάδες συντάξεις των 200-300 €.
  7. Προβλέπει σοβαρές μειώσεις σε εργαζόμενους συνταξιούχους με παρακράτηση έως και του 60% της σύνταξης.
  8. Τριπλασιάζει τις εισφορές για επιτηδευματίες, επιστήμονες, αγρότες, σε συνθήκες κατάρρευσης της οικονομίας και των εισοδημάτων, κυρίως των νέων ασφαλισμένων.
  9. Διατηρεί σε ισχύ την ρύθμιση για «πάγωμα» των κατωτάτων ορίων σύνταξης μέχρι το 2021, αφού «Μέχρι την 31.12.2021 τα κατώτατα όρια σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες καταστατικές και γενικές διατάξεις, διατηρούνται στο ύψος που ισχύει την 31.7.2015».
  10. Σταδιακά καταργεί το ΕΚΑΣ μέχρι τα τέλη του 2019, με συνέπεια, από 1-1-2020, οι 380.000 σημερινοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ να περιέλθουν σε συνθήκες φτώχειας.

Πηγή: www.sab.gr