ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΩΡΑΡΙΑ

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ. O COVID-19 ΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
May 27, 2020
ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ- ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
May 27, 2020
ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ. O COVID-19 ΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
May 27, 2020
ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ- ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
May 27, 2020
Share

Σήμα για επιστροφή στην κανονικότητα και στις δημόσιες υπηρεσίες δίνει νέα εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Παράλληλα, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς υπαλλήλους αλλά αποκλειστικά για τις ημέρες εκείνες, για τις οποίες προκύπτει η ανάγκη φροντίδας των παιδιών συνεπεία του ειδικού προγράμματος λειτουργίας των εν λόγω μονάδων (εκ περιτροπής παρακολούθηση μαθημάτων). Σε περίπτωση μη λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού, οι υπάλληλοι μπορούν να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως. Αντίστοιχα μέτρα αναμένεται να προβλεφθούν και για τον ιδιωτικό τομέα, με παράταση της άδειας ειδικού σκοπού έως και τις 26 Ιουνίου – ημερομηνία ολοκλήρωσης λειτουργίας των σχολείων για φέτος – και πρόβλεψη μειωμένου ωραρίου λόγω μη λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων.

Αναλυτικά, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, 1/6/2020, παύει η εκ περιτροπής εργασία στο Δημόσιο και πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων στην υπηρεσία θα ανέρχεται στο 100%. Στους υπαλλήλους αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι που απουσιάζουν δικαιολογημένα:

α) με κάθε είδους άδεια βάσει των παγίων διατάξεων,

β) με κάθε είδους διευκόλυνση που έχει θεσπιστεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του COVID 19, ήτοι άδεια ειδικού σκοπού, ειδική άδεια απουσίας ομάδων αυξημένου κινδύνου κ.α.

Η επαναφορά στο 100% της αυτοπρόσωπης παρουσίας των υπαλλήλων του Δημοσίου στην Υπηρεσία τους θα πραγματοποιηθεί τηρουμένων των προϋποθέσεων διασφάλισης των κανόνων προστασίας της υγείας, ιδίως της αποστάσεως μεταξύ των εργαζομένων τουλάχιστον 1,5 μέτρου. Για τη διασφάλιση του κανόνα αυτού προστασίας θα αξιοποιούνται όλοι ανεξαιρέτως οι σταθμοί εργασίας (γραφεία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.α.) των υπαλλήλων εκείνων που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την Υπηρεσία.

Επιπλέον, είναι επιτρεπτή, όπου απαιτείται, η διατήρηση του καταμερισμού της προσέλευσης των υπαλλήλων σε τρία διακριτά ωράρια προσέλευσης (7.00- 8.00 και 9.00 π.μ.). Στις περιπτώσεις που οι υπάλληλοι προσέρχονται στην Υπηρεσία είτε με ιδιωτικής χρήσεως μέσο μεταφοράς είτε με τα πόδια, μπορούν να διατηρήσουν το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης που έχουν δηλώσει σύμφωνα με τις πάγιες κείμενες διατάξεις. Ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικώς την αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού.

Οι πολίτες θα προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες μόνο κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης (ραντεβού) και εφόσον το αίτημά τους δεν δύναται να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο, ιδίως τηλεπικοινωνιακά.

Ωστόσο, η εγκύκλιος διευκρινίζει πως παρατηρείται το φαινόμενο οι πολίτες να προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες για πρωτοκόλληση αιτήσεών τους, τις οποίες ωστόσο οι φορείς δεν παραλαμβάνουν. «Σημειώνεται και επισημαίνεται ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών αυτών θα σταθμίζεται βάσει της σχετικής απόφασης λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας και βάσει της δυνατότητας του πολίτη να εξυπηρετηθεί με άλλο πρόσφορο τρόπο μέσω τηλεπικοινωνιακών μέσων. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δυσχεραίνεται η εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διακυβεύεται η διασφάλιση της δημόσιας υγείας», επισημαίνει η εγκύκλιος.

Ευπαθείς ομάδες

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου συνεχίζουν να δικαιούνται, εφόσον την αιτηθούν, ειδική άδεια απουσίας. Σε ό, τι αφορά τους υπαλλήλους, στους οποίους δεν χορηγείται η ειδική άδεια απουσίας που προβλέπεται για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, και οι οποίοι, είτε οι ίδιοι είτε λόγω ατόμων που συνοικούν μαζί τους, είναι δυνατόν να θεωρηθούν ευπαθείς ομάδες, εξακολουθεί να πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την απασχόλησή τους σε υπηρεσίες back office ή σε σταθμούς εργασίας που θα καθιστούν κατά το δυνατόν ασφαλή την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Υπηρεσία.

Άδεια ειδικού σκοπού

Οι γονείς που δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού, συνεχίζουν να κάνουν χρήση της άδειας αυτής αποκλειστικά για τις ημέρες εκείνες, για τις οποίες προκύπτει η ανάγκη φροντίδας των τέκνων συνεπεία του ειδικού προγράμματος λειτουργίας των εν λόγω μονάδων.

Σε περίπτωση μη λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού, οι υπάλληλοι του Δημοσίου δύνανται, κατόπιν αίτησής τους, να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Είναι ανεκτή η υπέρβαση για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο του ανωτέρω ποσοστού, χωρίς περαιτέρω συνέπειες για τον υπάλληλο, για την εξασφάλιση της έγκαιρης παραλαβής του ανήλικου τέκνου, εφόσον αποδεικνύεται ότι ο χρόνος της μειωμένης απασχόλησης κατά 25% δεν επαρκεί για το σκοπό αυτό.

Για γονείς τέκνων που δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς χορηγείται κατ’ αρχάς η διευκόλυνση της παροχής εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας μέχρι και 25% ημερησίως και κατ’ εξαίρεση η άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.

Οι γονείς δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού περιλαμβάνονται στο πλάνο εργασιών της οικείας υπηρεσίας για αυτοπρόσωπη παρουσία τους, εφόσον δεν κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού αποκλειστικά για τις ημέρες εκείνες κατά τις οποίες το τέκνο δεν υποχρεούται να παραστεί στη σχολική μονάδα. Για γονείς παιδιών που δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς οι υπηρεσίες βάσει των αναγκών θα σταθμίσουν την αναγκαιότητα συνέχισης της άδειας ειδικού σκοπού έναντι του μειωμένου ωραρίου απασχόλησης που κατ’ αρχήν προβλέπεται ότι δικαιούνται οι εν λόγω υπάλληλοι.

Παρατείνεται  η αναστολή για την υποβολή αιτήσεων ή διοικητικής προσφυγής ενώπιον της διοικήσεως έως 12.6.2020. Διευκρινίζεται ότι η αναστολή αυτή αφορά τον πολίτη για τις αποκλειστικές προθεσμίες που καθορίζουν τις απαιτούμενες εκ μέρους του ενέργειες και όχι την Διοίκηση, για την οποία οι προθεσμίες για τις εκ μέρους της ενέργειες δεν αναστέλλονται.

Δικηγόρος Εργατολόγος